View Single Post
Vechi 16.12.2011, 23:28:55
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave Vezi mesajul
Luciane,unde scrie in ortodoxism ca omul poate pacatui fara ispita satanei?Ca sa citesc si eu,te rog.Iti dau eu o opinie,Iustin Popovici citand pe Ioan Gura de Aur: ,,Păcatul este singurul lucru nefiresc din natura omului și a lumii. „Ciudat”, străin, nepoftit, criminal, ucigaș de oameni, ticălos – acesta este păcatul în fiecare dintre noi. Dar din pricina forței sale distructive, păcatul e mai rău și mai oribil decât orice altceva. Ce anume? În esența sa, în energia sa, el se identifică cu diavolul, întrucât și el corupe și distruge. După definiția Sfântului Ioan Hrisostom, „satana este păcatul”. În aceasta definiție se află „întreaga taină a păcatului și a fărădelegii”, precum și întreaga forță a păcatului și întregul iad al fărădelegii. Nu există satana fără de păcat și nici păcat fără de satana."
Si cu ce contrazice asta ceea ce am zis eu? Pentru ca "Nu există satana fără de păcat și nici păcat fără de satana"? Ispita nu este pacat. Asa cum pentru faptul ca Dumnezeu L-a dus pe Iisus sa fie ispitit nu a existat un pacat. Si pentru a argumenta voi folosi exact definitia pe care am dat-o pacatului. Pacatul este neimplinirea voii Lui Dumnezeu. Daca cineva merge spre o cale ce il poate duce la pacat, iar apropele lui nu il opreste (pacatuieste prin omisiune), atunci aproapele pacatuieste la randul sau. Dar Dumnezeu nu L-a dus pe Hristos spre o cale a pacatului, pentru ca in cazul asta logica ne-ar duce pe "taramuri" foarte periculoase.
Haideti sa luam ca exemplu ispita ce vine de la sine: Pofta ce vine de la trup, si ma refer la orice fel de pofta. Dar pentru a evita capcana cu femeia pe care a poftit-o omul ca a si pacatuit in sinea sa (e ceva mai compexa), ne vom referi la mancare. Daca omul posteste si vazand un anumit aliment pofteste, dar nu il mananca, nici nu se gandeste cum ar fi sa il manance, si totusi pofta a venit nu este un pacat. Pacatul si diavolul, care vine sa isi "culeaga trofeul" vin chiar si inainte ca omul sa faca fapta, ce-i drept, vine cand omul a hotarat sa actioneze.
Reply With Quote