Subiect: Infranarea
View Single Post
Vechi 16.12.2011, 23:46:07
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AnnaKarenina90 Vezi mesajul
7, 9 si 10 sunt cam vagi.

7 - Ce semnificatie are "palavrageala" in cazul de fata? In dictionarul explicativ al limbii romane la "a palavragi" apare "a barfi" si "a vorbi mult si fara rost". Or cele doua concepte sunt diferite si dintre ele eu as spune ca doar barfa poate fi clasificata ca pacat.

9 - Antipatia. Mda. Asta e asa... ciudat. Uneori chiar nu poti sa te abtii sa nu placi o persoana si sa nu iti placa prezenta acesteia sau felul ei de a fi. Si daca, de exemplu, eu dezvolt o aversiune fata de una din colegele mele care mereu ma opreste din munca pentru a-mi povesti vrute si nevrute despre toata lumea? Ea barfeste, iar mie nu imi place barfa, pentru ca e urata si e si pacat. Deci eu imi fac un pacat (aversiunea fata de ea) pentru ca ea pacatuieste (barfeste)? Nu e un cerc vicios?

10 - Aici e vag de tot. Ce inseamna "conceptii gresite"? La ce anume se refera? Conceptii gresite in legatura cu cine/ce? Si cine stabileste faptul ca anumite conceptii ale mele ar fi gresite?

Scripturile spun ca vom experimenta fructele unei actiuni atunci cand sunt intruniti patru factori:
• obiectul actiunii
• determinarea
• pregatirea
• finalizarea

7- Palavrageala include ambele sensuri pe care le-ai expus.

Obiectul palavragelii il reprezinta aspecte triviale care nu produc niciun beneficiu sufletesc.
Determinarea - este marcata atunci cand ne decidem sa palavragim.
Prepararea – este marcata atunci cand ne pregatim psihologic sau fizic sa initiem actiunea de a palavragi.
Actiunea este finalizata cand cealalta persoana sau celelalte persoane au receptionat intelesurile pe care le comunicam.

Barfa este mai nociva ca o simpla palavrageala pentru ca actiunea este adeseori contaminata de sentimente subtile de satisfactie suscitate de nenorocirile altora, ceea ce aduce o pedeapsa mai mare asupra noastra.

Desi palavrageala nu este o actiune cu retributie severa, aceasta blocheaza serios practicarea virtutii inchizandu-ne usile raiului. De aceea este inclusa in cele 10 pacate majore.

9 – Faptul ca o opresti pe colega ta din barfa este o actiune virtuoasa. Daca nu-si corecteaza atitudinea, evit-o. Daca nu-ti da pace, ceart-o si te va lasa in pace. Insa roaga-te pentru ea ca sa scape de aceasta patima.

Dumnezeu nu vede nicio persoana ca fiind antipatica. Dumnezeu uraste pacatele, dar nicio persoana. In timp, trebuie sa ajungem la aceasta perceptie curata, care discerne clar intre persoana si boala sufleteasca.

10.Conceptiile gresite sunt acele conceptii care inchid calea spirituala si deschid calea spre savarsirea pacatelor.

De exemplu, o conceptie gresita este convingerea ca nu exista Dumnezeu. Fara frica de pedeapsa suntem mai coruptibili chiar daca validam intelectual principiile morale. Astfel, putem savarsi fara mustrari de constiinta multe fapte rele.

Daca nu credem ca exista viata dupa moarte si ca vom suporta negresit consecintele actiunilor noastre, deschidem larg portile tuturor viciilor. Cel amagit in acest fel incearca sa profite la maximum de viata, in sens pacatos. Isi prapadeste fara minte toti talantii (nepretuita viata umana) si ajunge dupa moarte in iad.

Reply With Quote