Citat:
În prealabil postat de Lucian008
Dvs il intelegeti ca fiind specific, ptr mine nu e deloc atat de evident. Ptr mine e evident ca legea s-a dat la un moment fix in istorie, in timplul lui Moise si inainte de acesta nu se putea tine o lege care nu exista.
|
Textul spune clar că exista și că Avraam a ținut-o. Inspirația Divină folosește în acest verset (
Facerea 26,5)majoritatea cuvintelor ebraice care se referă la legile și poruncile divine, poate tocmai pentru oameni ca dumneavoastră care neagă cu înverșunare Porunca lui Dumnezeu în favoarea unei porunci umane. Avraam le-a păzit pe toate cu sârguință fie că veneau direct de la Dumnezeu, fie că au fost transmise de la generațiile trecute. El și-a propus în inima lui să asculte de Dumnezeu fără rezerve. El a părăsit țara natală, l-a adus jertfă pe fiul său, a îndeplinit ritualul circumciziei, a plătit zecime. Cu siguranță că același lucru trebuie să fi fost adevărat cu privire la alte aspecte ale Legii lui Dumnezeu, neamintite în mod deosebit în legătură cu istoria vieții lui. Însăși mărturia lui Dumnezeu arată cu siguranță că Avraam a fost credincios în păzirea Sabatului, după cum a fost și în alte lucruri, așa cum ar fi plătirea zecimii.
Citat:
In schimb exista legea firii pe care de altfel a si respectat-o Avraam.
|
"
Legea firii" era pentru oamenii junglei, nu pentru "
prietenul lui Dumnezeu". Prietenul lui Dumnezeu cunoștea voința Sa exprimată direct, nemijlocit, vocal chiar ("
cuvântul Meu"), organizat, pe categorii ("
poruncile Mele, povețele Mele, îndreptările Mele și legile Mele"). Lucuri despre care omul junglei n-a auzit niciodată, el fiind condus doar de "
legea firii", adică acea conștiință sădită de Dumnezeu în fiecare om.
Citat:
Nu puteti sa spuneti ca la Roma (Centrul lumii de atunci) era disponibil Vechiul Testament.
|
Dar dumneavoastră puteți să spuneți? Pe ce bază? Nu mă apuc să caut documente istorice, însă de ce credeți că cei 70 de înțelepți s-au apucat să traducă VT în limba greacă?
Citat:
A trecut destul timp pana cand au avut acces majoritatea la NT, dar la VT timpul a fost muuuuuult mai mare.
|
Nici nu era nevoie de timp, în cele trei secole de la data traducerii, Septuaginta deja se răspândise în toate centrele din Diaspora, centre nu degeaba răspândite de Dumnezeu pe tot cuprinsul lumii [cunoscute].
Citat:
Faptul ca cinstirea duminicii se bazeaza pe Sf Scriptura corelata cu Sf Traditie. Baza cinstirii duminicii se gaseste in Sf Scriptura prin faptul ca acesta este ziua in care a inviat Hristos, iar explicatia ptr ea si practicarea ei de catre crestini se regaseste in Sf Traditie.
|
Periculoasă perspectivă! Astfel, orice erezie poate fi justificată pe baza unei explicații oferite de om. Ceea ce în multe situații s-a și întâmplat...
Citat:
Nu exista asa ceva. Sincer nu exista. Care este arhumentul, ca s-au convertit pagani si musulmani? Asta nu este o dovada. Asa si la ortodoxism s-au convertit.
|
Interesant... s-au convertit la ortodoxism, deși... "
nu există așa ceva"

... sincer... nu există...
Citat:
Din punct de vedere ortodox Sf Scriptura nu este suficienta ptr a se forma invatatura de credinta complet si corect.
|
Trecând peste faptul că punctul dvs.
2 vine în conflict cu punctul
1, contraziceți ce zice însăși Scriptura. Ea spune că e suficientă pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și capabil pentru orice lucrare bună (
2 Tim.3,16.17).
Citat:
Aveti in exemplu in acest sens? Nu trebuie sa mi-l oferiti mie, eu doar intreb daca exista.
|
Bineînțeles. N-am afirmat gratuit ce am afirmat.
Citat:
Si daca exista cum de inaintasi dvs au interpretat gresit "lucrand cu acelasi material"?
|
Se pare că aveți aceeași prejudecată cu a coreligionarului dvs. bairstow vis a vis de "înaintașii" mei. Înaintașii mei dacă au făcut greșeli, s-au corectat tot pe baza Scripturii în decurs de câteva luni, n-au trebuit să persiste în greșeală sute de ani!