20 decembre, Sf. Ignatie Teoforul
Dimineață, aparent întâmplător ( „nimic nu e întâmplător, ci totul proniator”, spunea Părintele Galeriu) pun mâna pe cartea „Scrierile Părinților Apostolici” și deschid, la fel de întâmplător, la frumoasa epistolă a Sfântului Ignatie Teoforul către Smirneni. Din care spicuiesc:
„Slăvesc pe Iisus Hristos Dumnezeu, Care v-a înțelepțit așa. Am înțeles că ați ajuns desăvârșiți în neclintită credință, ca și cum ați fi pironiți, cu trupul și cu sufletul, în crucea Domnului Iisus Hristos și întăriți în dragoste, în sângele lui Hristos, plini de credință în Domnul nostru, Care cu adevărat este din neamul lui David după trup (In. 7, 42; Rom. 1,3), dar Fiu al lui Dumnezeu după voința și puterea lui Dumnezeu, născut cu adevărat din Fecioară, botezat de Ioan, ca să se împlinească de El toată dreptatea. Pe timpul lui Pilat din Pont și al lui Irod a fost pironit cu adevărat pentru noi cu trupul, din al cărui fruct suntem noi, din patima Lui cea de Dumnezeu fericită; ca să ridice semn în veci prin înviere pentru a aduna pe sfinții și credincioșii Lui, fie din iudei, fie din păgâni, într-un singur trup al Bisericii Lui.
El a pătimit toate acestea ca să ne mântuim. A pătimit cu adevărat și a înviat cu adevărat, nu cum spun unii necredincioși, că a pătimit în aparență, ei existând în aparență și, precum gândesc, așa li se va și întâmpla, că sunt fantome și draci.
Eu îl știu în trup și după înviere și cred că este. Când a venit la Petru și la cei dimpreună cu el, le-a zis: Luați, pipăiți-Mă și vedeți, că nu sunt demon fără de trup. Și îndată s-au atins de El și au crezut, unindu-se strâns și cu trupul și cu duhul Lui. De asta au disprețuit și moartea și au fost găsiți mai presus de moarte. După înviere a mâncat cu ei și a băut cu ei, ca unul în trup, deși duhovnicește era unit cu Tatăl.
(...) Dacă s-au făcut toate acestea în chip aparent de către Domnul nostru, atunci și eu în chip aparent sunt înlănțuit. Pentru ce m-am dat pe mine însumi morții, focului, sabiei, fiarelor? Dar, aproape de sabie, aproape de Dumnezeu; împreună cu fiarele, împreună cu Dumnezeu. Dar numai în numele lui Iisus Hristos! Din dragoste de el îndur toate, că El mă întărește să ajung om desăvârșit”
Și aș putea continua în felul ăsta pe multe pagini, pentru că odată ce începi să-i citești epistolele nu te poți opri ușor, mărturia sa fiind plină de dragoste și înțelepciune și, totodată, de netăgăduit, pentru că simți că a scris-o cu propriul sânge.
Last edited by N.Priceputu; 20.12.2011 at 17:00:46.
|