View Single Post
Vechi 20.12.2011, 22:13:41
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Nu. Legea este porunca? Da. Atunci nu sunt categorii diferite. Sau la ce categorii va referiti?
La termenii folosiți de Dumnezeu: poruncile (מִצְוָה) și legile (חּרָה).

Citat:
Poruncile nu sunt legi si nici orandoiri. Dar invers da. Legile si oranduirile sunt poruncite de Dumnezeu.
Cu atât mai mult! Cele două porunci (ieșirea din Ur și jertfirea lui Isac) amintite de dvs. nu pot fi trecute în contul celor doi termeni folosiți de Dumnezeu.

Citat:
Acceptati transmiterea verbala de la Adam la Avraam si mai departe la Moise, dar nu si de la Apostoli la cei crestinati. Nu, la cei crestinati le-au transmis invataturile doar prin Sf Scriptura. Am inteles.
N-am spus asta. Accept și transmiterea verbală de la apostoli, dar nu pot concepe o dublă măsură în aprecierea valorilor lor spirituale. Adică în scris au condamnat închinarea la imagini, iar verbal s-o recomande?
Totuși n-ați răspuns la întrebare (o repet că așa mi-ați cerut):

"Ați negat că s-ar fi transmis verbal (ori în scris) Decalogul. Atunci cum s-a transmis porunca a II-a? De ce Avraam a refuzat să se închine la chipuri cioplite? Și am dat doar un exemplu..."

Citat:
Au primit porunci si legi inainte de Sinai doar ca ele nu pot fi conexate cu Sabatul.
Serios? Priviți întregul context:

26.Șase zile să adunați, iar ziua a șaptea este zi de odihnă [שַׁבָּת] și nu veți afla din ea în această zi".
27.Dar unii din popor au ieșit să adune și în ziua a șaptea [שַׁבָּת] și n-au găsit.
28.Atunci Domnul a zis către Moise: "Până când nu veți voi să ascultați de poruncile Mele și de învățăturile Mele?
29.Vedeți că Domnul v-a dat ziua aceasta de odihnă [שַׁבָּת] și de aceea vă dă El în ziua a șasea și pâine pentru două zile; rămâneți fiecare în casele voastre și nimeni să nu iasă de la locul său în ziua a șaptea". (Ieșirea 16)

Vedeți acum cum sunt "conexate" cu sabatul [שַׁבָּת]?

Citat:
Ma tot roade ca nu am informatia ca sa o foloseasc bazandu-ma pe ce cred evreii. Dar am sa caut si am sa va raspund.
Nu are nicio relevanță. Mozaismul de astăzi nu mai seamănă întrutotul cu cel de pe vremea lui Moise.

Citat:
Sa raspund si cu da si nu: da, da, da. Asa si ce demonstreaza asta?
Demonstrează sinceritatea dumneavoastră: în ambele cazuri Dumnezeu folosește termenii porunci (מִצְוָה) și învățături/legi (חּרָה), termenii sunt folosiți (la Ieșirea 16,26) în legătură cu [ne]ținerea sabatului, iar cuvintele au fost rostite înainte de darea sabatului pe Sinai. Felicitări!

Citat:
Posibil. Dar chiar daca nu credeau ca statueta este Baal, cel putin credeau ca duhul lui Baal este in ea. Ceea ce este echivalent. Baal era in fata lor si statueta nu era doar o reprezentare a lui.
Atitudinea față de icoane este oarecum asemănătoare. Nu se spune despre ele că au har, că plâng cu lacrimi, că fac minuni?

Citat:
Eu vorbeam de Avraam nu de Dumnezeu.
Spuneați că Avram nu cunoștea "ciclicitate" în odihnă, pe când Dumnezeu a sfințit-o, binecuvântat-o și experimentat-o la Creație. Oare chiar atât de ignorant să fi fost Avraam în această privință? Dar chiar admițând prin absurd că Avraam, Moise, David și Daniel n-au sfințit, binecuvântat și experimentat în viețile lor sabatul; nu e suficient că Dumnezeu le-a făcut pentru om?

Citat:
Heruvimii de pe chivot, aveau rol ornamental? Ce simt estetic dezvoltat avea Dumnezeu. Acum nu mai are ca icoanele nu ii mai plac desi sunt mai colorate.
Heruvimii de pe chivot n-au fost confecționați ca oamenii să-i sărute și să-și facă semnul crucii înaintea lor. Lui Dumnezeu nu I-a plăcut nici în vechime, cu atât mai puțin în epoca închinării în duh și adevăr ca oamenii să comunice cu El prin semne și imagini. Noi nu avem un Dumnezeu surdo-mut ca să comunicăm cu El prin semne (crucea) și imagini (icoane)!

Citat:
Parerea dvs personala.
Nu doar. Chiar și Tradiția dvs. vorbește despre miile de martiri ce au refuzat să se închine altcuiva decât Viului Dumnezeu.

Citat:
Primii crestini aveau icoane.
Primii creștini nu aveau nici icoane, nici catedrale.

Citat:
Sau in racle. De ce n-o fi putrezit trupurile unora chiar nu imi inchipui. Sau de ce oasele unora izvorasc mir, habar nu am.
Nici eu n-am habar și nici nu mă interesează. Nu mă tentează să le profanez mormintele spre a le adulmeca...

Citat:
De ce Dumnezeu nu a pastrat toate epistolele lui Pavel ma intreb si eu?
A avut cumva și Pavel vreo contribuție la "cultul" icoanelor? De fapt, întrebarea mea era dacă aveți vreo dovadă arheologică (icoană din sec. I-II)?
Reply With Quote