Subiect: Everghetinosul
View Single Post
Vechi 07.09.2007, 17:31:48
OvidiuO OvidiuO is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.08.2007
Implicit

Mai demult, inainte de a aparea in lb. romana aceasta carte am postat pe undeva cate ceva din Everghetinos. Poate nu toti au cartea si ma gandesc sa postez si pe aici ceva, pentru folos duhovnicesc. Am extras din alte carti aceste randuri, dar ele se gasesc undeva in Everghetinos. Doamne ajuta !

Incepem. :)

Povestiri ale Parintilor Desertului despre Smerenie.

"Un batran spunea: Prefer o infrangere insotita de smerenie unei victorii insotite de mandrie"

"Avva Sarmatis zicea: Prefer un pacatos care recunoaste totusi ca a pacatuit si care se caieste, unui om care nu a pacatuit si isi inchipuie ca este probabil virtuos"

" Un Batran zicea: Smerenia a mantuit adesea pe multi chiar fara efort; acest lucru e demonstrat de Vames si de Fiul Risipitor, care au rostit putine cuvinte si au fost mantuiti"

" Avva Epifanie (aprox 315-403) obisnuia sa spuna ca femeia cananeanca a strigat si a fost auzita; femeia cu scurgere de sange s-a apropiat in tacere sia fost laudata; vamesul nu si-a deschis gura deloc, iar rugaciunea lui a fost auzita de Dumnezeu; fariseul a strigat cu glas tare si a fost condamnat"

" Avva Isaia (aprox.491) zicea: Avem nevoie de smerenie mai mult decat de orice alta virtute; sa fim mereu gata, orice cuvant am putea rosti sau auzi, sau orice am putea face, sa zicem: "IARTA-MA ", caci prin smerenie, toate lucrarile diavolesti ale diavolului sunt infrante."

Reply With Quote