Din cate stiu eu, catolicii se mandresc ca fac cateheza (mai ales inainte de casatorie) si ca au o disciplina a casatoriei mai drastica decat la ortodocsi, ei neadmitand divortul.
Probabil ca fetele cu care ai stat de vorba nu mergeau deloc la biserica.
Sa privim si in ograda noastra. Mai multa cateheza ar fi necesara. Preotii nostri ar putea sa profite de ocaziile in care oamenii vin la biserica (nunta, botez, parastas, inmormantare) pentru a-i "agata" pe cei mai putin credinciosi.
Un lucru este cu adevarat ingrijorator: majoritatea tinerilor se casatoresc fara sa se spovedeasca inainte si fara sa primeasca un cuvant de invatatura. Stiu ca este comod pentru multi preoti sa spuna: "Nu-i spovedesc ca nu sunt fiii mei duhovnicesti. Sa mearga la duhovnicul lor!"
Dar aceia sunt oameni fara duhovnic si asa se scapa din mana o buna ocazie de a-i invata cum sa vietuiasca crestineste si sa dobandeasca Imparatia.
Sa ne mai miram apoi ca cei doi dupa un timp nu mai au iubire unul pentru altul, se inseala, divorteaza sau pacatuiesc prin lipsa de infranare? Casatoria nu este un paravan pentru dezlantuirea poftelor.
|