View Single Post
Vechi 21.12.2011, 19:04:42
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave Vezi mesajul
Nu la ce se refereau pildele am intrebat,desi vad ca duci insistent discutia in alta directia,mai abordabila prin polemica.Hai inapoi cu 2000 de ani daca tot ai invatatura neschimbata,ca sa ma luminezi si pe mine.Eu cred ca Petru intreba asa ceva poate datorita chiar la ceva ce spuse Hristos.Odata,Hristos s-a apucat sa invete noroadele(folosesc Biblia ortodoxa).Termenul ,,a invata"presupune o actiune didiactica,explici ceva pentru ca cel din fata ta sa inteleaga si eventual sa aplice.Metoda folosita era pilda.Si le spune pilda semanatorului.La final le da un avertisment ,,Cine are urechi de auzit să audă.".Este evident ca in momentul cand cineva iti focalizeaza atentia in acest mod trebuie sa intelegi ceva anume,sa nu treci superficial.Dupa ce spune asta,nu le-a talcuit mai mult de acest avertisment,multimile pleaca si EL ramine singur cu cei 12 si inca unii numiti ,,cei ce erau lângă El".Acestia il intreaba despre pilde,poate nu le era totul clar,poate vroiau detalii,sau vroiau sa vada daca au inteles bine.Ia fii atent ce le spune Hristos:

,,Vouă vă e dat să cunoașteți taina împărăției lui Dumnezeu".Pauza.Cum adica lor le era dat?Celorlalti nu le era dat?Urma sa le spuna lor ceva mai mult decat multimii?Mai mult de atat,explicatia ce urmeaza,cu privire la multimi este socanta: ,,dar pentru cei de afară totul se face în pilde, Ca uitându-se, să privească și să nu vadă, și, auzind, să nu înțeleagă, ca nu cumva să se întoarcă și să fie iertați."

Poftim?!Cum adica?Le spunea in pilde stiind ca nu vor intelege ca sa nu fie iertati?Peste putiinta,ar contrazice mesajul Sau dar totusi asta spune.De ce ii mai invata atunci,daca stia ca nu vor intelege?Ciudat.Apoi lamureste acelui cerc retrans pilda,nu tuturor,si la versetele 33 si 34 se spune: ,, Și cu multe pilde ca acestea le grăia cuvântul după cum puteau să înțeleagă. Iar fără pildă nu le grăia; și ucenicilor Săi le lămurea toate, deosebi."

Este evident ca ucenicii beneficiau de ceva in plus pe motivul ca lor le era dat ceva,independent de ei.Este la fel de evident,din cele spuse de Hristos,ca desi scopul aparent parea a fi invatarea norodului scopul real pare a fi altul mult mai crancen: ,,uitându-se, să privească și să nu vadă, și, auzind, să nu înțeleagă, ca nu cumva să se întoarcă și să fie iertați".De ce ar fi adoptat Hristos o asemenea tehnica,nu dorea EL sa fie toti iertati,sa vina la cunoasterea Adevrului?De ce le mai predica daca stia ca nu vor intelege si de ce nu se limita la grupul celor carora le talcuia,care nu era toti din multime,ci doar unii dintre ei.Apoi ce sa inteleaga multimile daca nu le talcuia precum celor apropiati?

Da-mi si mie,te rog, cea mai clara talcuire ortodoxa,din cine vrei tu, la Marcu capitolul 4 si ti-o postez si eu pe cea pe care o stiu,aceea care nu are 2000 de ani.Punem apoi textul langa ele si vedem diferenta.
NU. Nu am sa raspund la aceste intrebari pana nu primesc un raspuns la intrebarea pe care am adresat-o eu. Cred ca e si corect asa. Eu am adresat prima intrebare este normal sa primesc primul raspuns. Doar ca nu aveti un raspuns. Nu poate fi nici o disputa. Ptr ca ceea ce afirm eu este logic. Nu e posibil sa sustina cineva ca oricine are dreptul sa citeasca (normal ca are dreptul ca citeasca oricine) si sa interpreteze (asta nu oricine) Sf Scriptura ptr ca Duhul Sfant il va inspira sa o interpreteze corect, iar dupa sa ne trezim cu zeci de mii (si nu exagerez) de secte care au propria invatatura bazata pe aceeasi Sf Scriptura(interpretata gresit).
PS: Nu astept un raspuns ptr ca nu aveti

Multumesc,