Īn prealabil postat de MariS_
Imi place pana unde a sapat fratele Ioan Cezar si incerc sa mai dau si eu cateva lopeti sau harlete si poate ar fi bine, ca dupa mine, sa ia altul harletul si sa adanceasca lucrarea.
Mai intai sa bat un tarus de semn: ce este o pilda? Stie cineva ce este o pilda? Da, exact, o pilda este un comprimat de intelepciune sau, cum spune chiar o emisiune radio, o pastila de intelepciune. Deja cred ca ati sesizat directia incotro o sa sap. Da, catre intelepciune. Ce e aceea intelepciune? Cunoastere? Nu, mai mult decat atat: e iubire in primul rand, apoi e cunoastere si mai apoi e adancire. Deci intelepciune = iubire + cunoastere + adancire. Asta inseamna ca Domnul nostru nu ne-a adus doar o invatatura, ci un mod de a trai si a cunoaste prin intelepciune. Pildele Sale dau nu simple cunostinte, informatii, ci intelepciune, care e mai mult decat atat. Dar pentru a primi intelepciunea e nevoie mai intai de iubire si de curatie a inimii. Culmea, Domnul spune o pilda copiilor, stiti dvs care pilda, cea cu tatal care are doi fii si tot culmea, la final ii intreaba care fiu e cel bun, adica nu numai ca se astepta ca ei sa inteleaga pilda, dar le cerea si sa stie sa raspunda la intrebare. Curios, nu? Fariseii, care priveau de pe margine, sunt sigur ca lor nu le-a cazut fisa din prima, ei faceau tot felul de deductii logice mai intai. Au inteles ei pana la urma unde batea pilda, dar copiii au raspuns din prima. Ciudat, nu? Fara explicatii, fara talcuire?? Niste sarmani copilasi? Da, da, da, caci acei copii erau curati cu inima si iubeau pe Mantuitorul sincer. Dar de ce Mantuitorul nu le talcuia pildele si celorlalti? Pentru ca El nu era interesat sa le dea informatii, cunostiinte, ci vroia sa le deschida inima mai intai si mai apoi intelegerea venea de la sine. La fel trebuia sa decurga lucrurile si in Rai cu primele fiinte umane, Adam si Eva. Ei trebuiau sa creasca in iubire si, pe masura ce ar fi crescut in iubire, ar fi primit si intelepciune. Dar ei au vrut sa incerce "metoda tolcerului": dintr-o data si cat cuprinde. Cunostinte goale nu doreste Mantuitorul sa avem, ci ele sa se nasca intr-o iesle a iubirii. Adevarul si Intelepciunea se nasc prin, in si cu Iubire. Fara ea suntem monede calpe, trambite si alamuri sunatoare, cum spune apostolul Pavel.
Har, smerenie si jertfa de sine.
|