View Single Post
Vechi 21.12.2011, 23:50:33
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
In afara de relieful vizibil al pamantului exista si un relief nevazut, creat de repartitia energiilor spirituale, concentrarea lor in centre spirituale ca urmare a unor hierofanii importante. Muntele este un astfel de centru, in care energia spirituala este mai puternica, caci el e o zvacnire a teluricului catre sacralitate (aspiratia omului spre divinitate), zvacnire mereu amenintata de puterea egalizatoare a vecinatatilor joase, cuprinse de dusmanie ( frana in calea catre absolut) Muntele este un taram transcendent, unde se ascund marile mistere ale vietii, inaccesibile omului obisnuit, cum a fost si nasterea Domnului din Fecioara Maria.
Stimata doamna, superba analiza, va felicit si va multumesc. Stiu, de la unii ex-colegi de stilism, ca muntele, in VT, si apoi in iconografia bizantina, prefigureaza, respctiv simbolizeaza pe Preasfanta Maica a Domnului, ca si Rugul Aprins, de altfel.
Cu toate acestea, simbolismul si mistica incep sa ma deranjeze. Nu stiu de ce, dar am sentimentul ca misticismul, fie si corect dogmatic, poate fi si o capcana. In ce fel? Nu stiu, ma tem ca raspunsul e la o bataie de inima distanta.
Reply With Quote