Subiect: ???
View Single Post
Vechi 22.12.2011, 16:37:39
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iRoDiOn Vezi mesajul
buna ziua.
am pt dvs. niste intrebari, la care vreau raspuns.
eu nu inteleg:
- dc este pacat sa fumezi? cu cel deranjez eu divinitatea daca fumez? ce este gresit in asta?
- dc este pacat sa te "desfranezi"? este ceva firesc, si evreii aveau mai multe femei cu care pacatuiau.
- de unde stim ca Dumnezeu este bun? daca Dumnezeu este la calea de mijloc, nici bun nici rau? avem zile cu soare si zile cu nori.
Nu sunt aici sa fiu lupul care imprastie oile, ci vreau niste raspunsuri concrete. Nu imi puneteti spune ca prin credinta acceptat aceste dogme...
Nu sunt ateu, sunt constient ca toata armonia care exzista in cosmos este "dirijata" de cineva.

Si inca o intrebare. NOI CREDM IN DUMNEZEU SAU IN RELIGIE, IN BISERICA?
Doamne ajută!

Voi încerca să vă răspund foarte pe scurt la întrebările dvs, în măsura în care mă pricep. :).
Aș începe prin a vă mărturisi faptul că și eu am foarte multe întrebări referitoare la credință, căci există taine ale lui Dumnezeu, ce depășesc capacitatea de înțelegere a rațiunii noastre limitate. Cred că, în aceste căutări, în aceste încercări de a înțelege voia Tatălui ceresc și de a putea rămâne în comuniune cu El, esențial este să nu ne descurajăm, să nu abandonăm, să nu lăsăm ca încrederea noastră în El să slăbească din cauza neputinței rațiunii de a pătrunde tainele credinței. Copiii le pun înrebări părinților pentru a înțelege mai bine realitatea, iar nu pentru a se îndoi de veridicitatea răspunsurilor pe care le vor primi. Cred că așa ar trebui să acționăm și noi în relația cu Dumnezeu.

În primul rând, ați întrebat cu ce deranjăm noi Divinitatea prin faptul că fumăm. Nu deranjăm Divinitatea, ci ne facem rău nouă înșine, ceea ce-L întristează pe Duhul Sfânt Care sălășluiește în noi de la Botez. Prin niciun păcat nu-I putem face rău lui Dumnezeu, căci El este transcendent și existența Sa eternă nu poate fi "deranjată" de greșelile noastre. Problema este că Dumnezeu, iubindu-ne în mod infinit, ne-a descoperit/revelat ceea ce este bine să facem și ceea ce este bine să evităm pentru a nu ne afecta pe noi înșine, pe cei din jurul nostru sau chiar relația noastră cu Dumnezeu. Dumnezeu ne-a poruncit să-L ascultăm, nu pentru că altfel "L-am deranja" pe El cu ceva, ci doar spre binele nostru. Tot ceea ce atentează la sănătatea și la viața noastră fizică, psihică sau spirituală/duhovnicească este contrar voii divine, căci Creatorul nostru ne-a hărăzit viața veșnică și nu dorește slăbirea firii noastre prin păcat.
De ce ne facem rău nouă înșine prin fumat? Întrebați un medic...

Ați mai întrebat de ce desfrânarea este un păcat. Pentru că, prin această faptă, dezamăgim, trădăm încrederea și dragostea partenerului nostru de viață. V-ați dori ca o persoană apropiată de dvs să vă înșele așteptările, să vă mintă, să vă trădeze? Evident, întrebarea este retorică... pentru că, așa cum remarca Fericitul Augustin în "Confesiunile" sale, toți oamenii iubesc în mod natural adevărul, căci nimănui nu i-ar plăcea să fie înșelat. Desfrânarea este o încălcare a legământului făcut în fața lui Dumnezeu, în Taina Sfintei Cununii, iar Dumnezeul Adevărului și al iubirii nu vrea ca oamenii, creați după chipul Său, să se trădeze și înșele unii pe alții. Desigur, s-ar putea discuta mult despre păcatul desfrânării (în ce categorie de păcate se încadrează, de ce este un păcat etc. etc. etc), dar cred că acesta este esențialul: Dumnezeu, Care este Izvorul iubirii și al adevărului, vrea ca făpturile Sale să trăiască în dragoste și armonie, în fidelitate și sinceritate, fără a se îndepărta, prin fapte neconforme cu adevărul, de vocația sfințeniei.

Ați mai întrebat de unde știm că Dumnezeu este bun. Și în această privință există foarte multe argumente filosofice... Dar știm că Dumnezeu este bun pentru că "așa a iubit Dumnezeu lumea, că pe Fiul Său Cel unul născut L-a dat, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică. Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască, prin El, lumea" (Ioan3, 16-17).
De unde știm că Dumnezeu este bun? Pentru că S-a sacrificat pentru noi pe cruce! Avem nevoie de o dovadă mai puternică, mai evidentă, mai convingătoare?

Crăciun fericit!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote