Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Maria, aici era vorba despre cei căzuți în stradă, cărora li s-ar refuza chiar și un ajutor de urgență. Înțeleg să te desolidarizezi de șmecheri, de profitorii sistemului, dar și de victimele lui? Oricare dintre noi, și tu, și eu, am putea ajunge în situația lor. N-ai vrea, atunci când – Ferească Dumnezeu – ai fi la pământ, să-ți întindă cineva o mână?
|
Solidaritatea socială este un principiu fundamental al unei orânduiri creștine. Dar etatizarea solidarității sociale nu are legătură cu creștinismul. De fapt, a apărut pentru prima dată în Germania în a doua jumătate a sec al XIX-lea, în vremea cancelarului Bismarck. Timp de secole și milenii înainte, de la statul davidic la statul bizantin și la statele creștine europene, nu a existat conceptul de asistență medicală ori socială de stat. Asistență era, dar nu de stat. Cei căzuți în stradă, despre care vorbiți, erau căutați de familiile lor. De vecinătăți. De biserică. De breslele (ghildele) din care făceau sau făcuseră parte. Acum, ce vedem ? De fapt, în numele unei asistențe de stat, mai mult închipuite, a ajuns să ne doară în fund de cel căzut în stradă. Nu îi mai oblijim rănile, nici nu mai plătim hangiului să-l găzduiască, precum bunul samaritean. Să o facă statul ! Dar statul nu va fi niciodată bun samaritean. Samsar, da, samaritean, nu. Acolo am ajuns, că nici nu ne mai cunoaștem vecinii. Fiecare e singur, iar prin "familie" înțelegem noi și rudele de gradul 1.
Deci, cine spune că "social" înseamnă "stat" ? Pentru mine, "social" înseamnă grup și, în primul rând, familii. În acestea ne naștem, creștem și ne formăm. Acestea ne-au ajutat ani și ani și sunt chemate să ne ajute de câte ori avem nevoie disperată. La rândul nostru, față de acestea avem datorie, pe care o plătim atunci când, cu ajutorul puterii proniatoare a lui Dumnezeu, ne merge bine și avem capacitatea nu numai de a ne întreține pe noi înșine, ci de a-i întreține și pe cei față de care am acumulat debit.