Cătălin, scopul acestui forum, cred eu, nu e de a propovădui credința oficială, ci de a purta discuții libere (s-a mai spus că numele forumului derivă din cel al saitului, care prezintă, într-adevăr, materiale ortodoxe).
Și e foarte folositor, atâta timp cât unii au ceva de dat, alții ceva de luat. Dacă ai de dat învățătură creștin-ortodoxă, dă-o celor care au nevoie și care sunt bucuroși să o primească. Pentru ce să porți lupte interminabile cu persoane care au propriile convingeri de beton? Este evident că e imposibil un dialog. Un dialog poate avea loc doar între persoane care au nelămuriri, care vor să învețe, care vor să înțeleagă ceva în plus.
Atâta timp cât credem cu toții că Adevărul e Hristos, că este, deci, transcendent și că nu-l poate nimeni deține, cine-i va putea aduce atingere? Toți vrem să-L cunoaștem; dar cunoașterea asta e nesfârșită și presupune o permanentă înaintare; care nu se face citind doar, ci mai ales prin experiență.
Bine ai spus că, începând cu Mântuitorul, care spune „nu dați mărgăritarele voastre porcilor” și continuând cu Apostolul Pavel și Părinții Bisericii, se recomandă să nu ne irosim în discuții contradictorii, care duc la ceartă.
Permite-mi să-ți amintesc povața Sfântului Pavel către Timotei:
„Amintește-le aceste lucruri, conjură-i înaintea lui Dumnezeu să nu se ia la certuri pentru cuvinte; ele la nimic nu slujesc, ci la surparea celor ce ascultă. (...)
Întrebările nebunești și nesocotite îndepărtează-le; tu știi că ele nasc certuri dar un slujitor al Domnului nu trebuie să se certe, ci să fie blând față de toți, învățător destoinic, îngăduitor, cu blândețe povățuindu-i pe cei ce stau împotrivă, ca doar le va da Dumnezeu pocăință să cunoască adevărul și să scape din mreaja diavolului care-i ține'n prinsoare spre a-i face voia.” (2 Timotei 2, 14-26)
|