Citat:
În prealabil postat de stefan florin
Prietene, toti suntem crestini (unii doar cu numele, printre care si eu) iar altii si cu faptele. Dar exista diferente intre ele, unlele chiar mari. Doamne ajuta!
|
Draga Stefan, tu ai preluat ideile ecumeniste moderne, dar tot ortodox esti pentru ca esti in BO si beneficiezi si de Sfintele Taine. De obicei putini isi schimba concpetiile, chiar daca sunt ortodocsi, dar eu incerc sa iti spun adevarul, ca sa il stii. Cauta definitiile si vezi ce inseamna erezie si schisma. Cei ce sunt ortodocsi fac parte din Biserica Ortodoxa, ceilalti sunt despartiti de BO, sunt ori in schisma, ori in erezie. Schisma inseamna ca au aceeasi inavatura ca si noi, doar ca s-au despartit de BO. Primul sinod tinut, afara de cel apostolic, despre asta a hotarat, ca ereticii nu au Taine si deci nu se pot mantui. S-au tinut in Cratagina si azi hotararea sinodului este inclusa in canoanele Bisericii. Hotararile acelor doua sinoade au fost reafirmate si intarite la fiecare sinod ecumenic, impreuna cu hotararile care se adunau de la alte sinoade.
De atunci aceasta este invatatura Bisericii oficiala, deci inainte de primul sinod ecumenic. Sf. Vasile (de asemenea e canonul BO) spune si mai clar, ereticii si schismaticii isi pierd harul dupa ce se rup de Biserica si nu mai au Sfinte Taine.
Sfintele Taine sunt esentiale pentru mantuire, faptele nu pot aduce mantuirea, de aceea scrie in Biblie ca suntem mantuiti prin har, nu prin fapte (protestantii au interpretat gresit si au taiat faptele). Harul il primim prin Sfintele Taine iar inceputul este Botezul si Mirungerea. Pentru ca nu aveau acestea nimeni din Vechiul Testament nu s-a putut mantui pana la coborarea Mantuitorului in Iad.
Asadar Biserica Ortodoxa spune ca Sfinte Taine sunt doar in cadrul ei, si nu recunoaste tainele altor culte, chiar daca le numesc asa.
Ceea ce spui tu este o coneptie ecumenista de sorginte protestanta care spune ca harul se ramifica si in alte culte. Ceea ce ti-am scris o sa gasesti in toata invatatura ortodoxa, ceea ce mi-ai spus, adica acele conceptii ecumeniste nu o sa le gasesti nici macar intr-un singur loc. Doar in declaratiile unor putini preoti sau ierarhi care au luat aceste conceptii ecumeniste (de exemplu IPS Corneanu).
Asadar pentru mantuire sunt necesare concomitent harul, faptele si credinta. Nu are impotanta daca cineav face fapte bune, va avea doar o viata mai buna dupa, dar nu se poate mantui. Nu are importanta nici daca el crede, pentru ca si diavolii cred. Iisus a adus harul fata de Legea Veche.
Ca sa iti dau si citatele concrete iata topicele:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12560
Si un rezumat al catehismului ortodox cu privire la har si mantuire:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...rul#post413281
Intelegi acum invatatura ortodoxa?