Citat:
În prealabil postat de fallen
Ce diferenta e daca cineva a murit nespovedit, neimpartasit si/sau fara lumanare?
Trebuie facut ceva in plus?
Mi-a zis cineva ca de ex daca n-a avut lumanare trebuie sa-i aprinzi lumanari in mai multe biserici? Mai e si altceva, sau sunt doar superstitii?
De ex. bunica mea a murit acum doi ani la spital si a avut lumanare din cate stiu eu, dar preotul n-a mai ajuns la timp (ma rog, nici nu se pregatise nimeni pt asa ceva, cu toate c-ar fi trebuit). Ei, si de atunci simt o chemare irezistibila de a intra in toate bisericile pe langa care trec de 30 de ani (si in majoritatea n-am intrat, recunosc) si pana acum nu m-am gandit c-ar putea fi o legatura.
|
Chestia cu lumanarea nu e importanta, ca e doar un simbol, ea nu mantuieste. Asa zice si parintele Cleopa. Spre exemplu, bunica mea nu a avut lumanare (ma rog, a fost candela aprinsa), dar ea insasi a fost precum o lumanare toata viata ei, luminand si jertfind in acelasi timp. Nu mi-as putea inchipui niciodata ca nu s-a mantuit din cauza asta.
Se spune ca pentru cei fara lumanare sa dai preotului o lumanare mare de ceara, pe care sa o foloseasca in noaptea de Inviere. Eu asa am facut, cel putin si orice ii dau de pomana, ii dau cu lumanare (dar asta nu are legatura cu faptul ca a murit cu sau fara lumanare, parintele meu spune ca asa se face si bunica mea stia si ea la fel).
In schimb, spovedania si impartasania sunt esentiale si rau fac oamenii ca le lasa pe ultima clipa. Acum cateva saptamani, parintele care a tinut predica era tare mahnit, pentru ca fusese solicitat sa spovedeasca si sa impartaseasca un muribund, dar a ajuns prea tarziu si a fost luat la rost de familie de ce nu a venit mai repede si a fost acuzat ca din vina lui s-a intamplat sa moara fara impartasanie. Si dumnealui a intrebat de ce nu s-a spovedit si nu s-a impartasit pana acum si de abia in momentul mortii si-a adus aminte si de asta! Apoi a explicat ca nu e vina preotilor, ca nu pot ateriza intr-un minut si ca tot crestinul trebuie sa isi lucreze mantuirea, sa se spovedeasca si sa se impartaseasca in timpul vietii, nu in ceasul mortii.
Dumnezeu s-o ierte pe bunica ta!
Sao pomenesti mereu la Sfanta Liturghie si sa ii dai si sarindar (40 de liturghii) la manastire!
Acatistul pentru adormiti -
http://logos.md/rugaciuni/acatiste/adormiti