În prealabil postat de laurastifter
Am urmărit în grabă mesajele de pe paginile anterioare și, din acest motiv, n-am reținut tot ceea ce s-a discutat pe acest topic. Totuși, voi încerca să vă răspund la obiecția dvs. repetată, potrivit căreia Biserica ar fi incompatibilă cu știința.
Așa cum v-a răspuns domnul Erethorn prin argumente deosebit de pertinente, Biserica, în întreaga ei istorie, a fost deschisă față de orice formă de cunoaștere și progres (știință, artă, literatură, filosofie etc). Noi credem că știința și credința sunt perfect compatibile și între ele nu există niciun conflict real (chiar dacă habotnicii din ambele tabere au creat numeroase conflicte artificiale), deoarece știința studiază universul (lumea creată de Dumnezeu), iar credința îl pune pe om în relație cu Dumnezeu Însuși (Creatorul universului de care se ocupă știința). Astfel, știința și credința, departe de a se exclude una pe cealaltă, rămân perfect complementare, căci studiază realitatea din perspective diferite. Știința a fost folosită în polemicile teologice și filosofice atât de către credincioși, cât și de către atei. Totuși, știința nu poate nici nega, nici dovedi existența lui Dumnezeu, deoarece obiectul ei de studiu nu este Divinitatea, sau Revelația divină, ci universul creat, care poate fi înțeles în mod empiric și rațional.
Dumnezeu, fiind transcendent, poate fi cunoscut în măsura în care dorește să Se reveleze pe Sine ființei raționale create - omul. Știința nu studiază lumea spirituală, ci universul material și, de aceea, nu poate da verdicte (nici pozitive, nici negative) asupra acestei dimensiuni a existenței, care nu intră în aria ei de cercetare și se poate cunoaște prin alte mijloace. În același sens, teologia nu poate contesta rezultatele științei pe baza textului biblic, deoarece scrierea cărților sacre a avut drept scop, așa cum a evidențiat și domnul Erethorn, relația omului cu Dumnezeu și înțelegerea acestei lumi spirituale, despre care am afirmat că nu intră în domeniul de cercetare al științelor. Biblia ne învață prin ce metode putem practica știința duhovnicească, iar celelalte științe ne oferă informații despre lumea fizică creată de Dumnezeu.
Astfel, prin știință Îl putem înțelege în mod indirect pe Dumnezeu (Revelația naturală), iar a contesta realizările științifice ar putea constitui un motiv suficient de bine întemeiat de a fi suspectați de erezie, căci anumiți eretici din perioada de început a creștinismului (de exemplu, adepții ereziilor gnostice) susțineau dualismul (lumea spirituală bună versus materia rea și demnă de dispreț) și respingeau orice avea legătură cu lumea materială. Noi susținem că, în realitate, cunoașterea acestei lumi, în care Dumnezeu a rânduit să trăim și să progresăm spiritual, este absolut necesară, iar cunoscuta maximă aiuristică "crede și nu cerceta" este total străină de spiritualitatea creștină și nu se găsește nicăieri în Sfânta Scriptură.
|