View Single Post
  #513  
Vechi 28.12.2011, 15:16:51
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.872
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Corect.


Am vrut să demonstrez că Ellen White a spus "cam ce a spus și Biblia" referitor la starea omului în moarte:

"Cei vii știu că vor muri, dar cei morți nu știu nimic și parte de răsplată nu mai au, căci numele lor a fost uitat." (Ecl.9,5)


Conform Scripturii omul este alcătuit din trup + suflare de viață (Facerea 2,7). La moarte, Dumnezeu își retrage suflarea de viață ce i-a dat-o, iar trupul merge în pământul din care a fost luat. Iar sufletul, care e rezultanta unirii celor două elemente... ei bine sufletul e omul viu, ființa umană întreagă... putem spune că "s-a dus" undeva?
interpretare ERONATA a versetelor biblice a lui Helen White.Dar ce sa-i ceri...unde nu este nici Dumnezeu nu cere!
Sa o luam pe rand:
Dacă analizăm cartea Ecleziastul, este evident, că Solomon a descris moartea dintr-un punct de vedere omenesc, al omului de sub soare, al omului care cercetează și concluzionează prin prisma a ceea ce vede cu ochii lui, căci observați ce declară el în Ecleziast 1:13,14:
„Mi-am pus inima să cercetez și să adâncesc cu înțelepciune tot ce se întâmplă sub ceruri: iată o îndeletnicire plină de trudă, la care supune Dumnezeu pe fiii oamenilor. Am văzut tot ce se face sub soare; și iată că totul este deșertăciune și goană după vânt!”
Oare din punct de vedere divin, „totul este deșertăciune și goană după vânt!”? Sau din punct de vedere omenesc? Oare și cerul este deșertăciune? Este oare goană după vânt închinarea și ascultarea de Dumnezeu?
Oare într-adevăr aceiași soartă au și animalele și oamenii? Din punct de vedere a ceea ce vede și observă omul, da, dar din punct de vedere divin, NU, căci omul nu este ca animalele, el a fost creat după chipul lui Dumnezeu, și prin urmare, va fi înviat și tras la răspundere pentru binele sau răul care l-a făcut.
Deci trebuie să înțelegem că Duhul Sfant la inspirat pe Solomon și pe alții (vezi și Iov 14:12), să descrie moartea din punct de vedere uman – profan, și nu din punct de vedere divin. În acest sens observați ce se spune și la: Eclesiastul 9:5,6,9,10: „Cei vii, în adevăr, măcar știu că vor muri; dar cei morți nu știu nimic și nu mai au nici o răsplată, fiindcă până și pomenirea li se uită. Și dragostea lor și ura lor și pizma lor, de mult au și pierit și niciodată nu vor mai avea parte de tot ce se face sub soare...Gustă viața cu nevasta pe care o iubești, în tot timpul vieți tale deșerte pe care ți-a dat-o Dumnezeu sub soare, în această vreme trecătoare; căci aceasta îți este partea în viață, în mijlocul trudei cu care te ostenești sub soare. Tot ce găsește mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta! Căci, în locuința morților, în care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuială, nici știință, nici înțelepciune!”
Observăm că Solomon exprimă în aceste texte, mult folosite de Martorii lui Iehova și adventiști, nu punctul de vedere divin, ci unul omenesc, unul pesimist, profan, căci ne întrebăm: Oare oamenii care au murit, li se uită și pomenirea, sau vor fi pomeniți la judecată (Apocalipsa 20:11,12)? Oare ei „niciodată nu vor mai avea parte de tot ce se face sub soare”? Sau vor avea parte de înviere? Dacă acceptăm concluzia lui Solomon atunci morții nu vor mai învia. Dacă acceptăm că Solomon aici a exprimat punctul de vedere divin, păi atunci cei morți nu mai au nici o răsplată și nu vor mai învia căci „niciodată nu vor mai avea parte de tot ce se face sub soare”. Atunci să mâncăm și să bem căci mâine vom muri (1Corinteni 15:32). Însă glorie lui Dumnezeu, că există o înviere a morților (1Corinteni 15) și astfel este clar că punctul de vedere exprimat de Solomon este unul omenesc și nu divin.
Solomon nu a avut o revelație clară, asupra ceea ce se întâmplă la moartea omului, el a scris fiind inspiraț, însă Duhul Sfant l-a îndemnat pe el să consemneze și să-și exprime astfel punctul lui de vedere omenesc despre moarte (comp. cu Ecleziast 1.13). Chiar de pildă, Solomon își exprima necunoștința la acest capitol scriind următoarele: „Cine știe dacă suflarea fiilor oamenilor se duce în sus și dacă suflarea animalului se duce jos în pământ? Așa că am văzut că nu este nimic mai bun pentru om decât să se veselească de lucrările lui: aceasta este partea lui. Căci cine-l va face să se bucure de ce va fi după el?”
(Ecleziast 3:21-22)
Un om care a primit revelație de sus, nu mai pune întrebarea: „Cine știe dacă”...ci El ar fi spus: „Așa vorbește Dumnezeu”, sau „Am văzut prin Duhul Sfânt următoarele”, sau „Cuvântul lui Dumnezeu m-a înștiințat” ,etc.
Concluziile lui se bazau pe ceea ce a văzut el din viața fizică, însă el nu cunoștea sigur, ce se întâmplă cu spiritul omului sau al animalului, nici dacă va fi o înviere ca omul să se poată bucura „de ce va fi după el?” Doamne ajuta!