Citat:
Īn prealabil postat de Lucian008
Eu unul nu am gasit in invataturile Sfintilor Parinti ca fiind imperativ sa ii ceri duhovnicului dezlegare si binecuvantare pentru orice actiune. In schimb Sf Parinti ne invata cum sa ne rugam. Care sunt etapele cresterii duhovnicesti... Cred ar fi specificat si asta daca era vital pentru mantuire. Daca cineva a gasit asa ceva la Sf Parinti il rog sa ne spuna unde putem gasi si noi ceilalti.
|
Sfantul Siluan este, cred, cel mai apropiat al zilelor noastre, care are astfel de indrumari.
Citat:
Īn prealabil postat de Lucian008
dar nu suntem in masura sa spunem ca nu este bine sa ne rugam daca nu am primit binecuvantare de la duhovnic.
|
Repet: nu confunda rugaciunea cu Psaltirea in intreg ansamblul ei. Faptul ca, inclusiv pentru perioada postului, foarte greu poti gasi 10 persoane care sa accepte sa citeasca catismele, ar trebui sa-ti dea de gandit. Am totusi o nelamurire. Te vad hotarat si entuziast, ceea ce nu e rau... Ai citit vreodata Psaltirea de la cap la coada, asa, ca o pravila de fiecare zi, sau doar ti-ar placea sa faci asta? Este cu adevarat minunat ceea ce ti-ai propus, dar in valtoarea ispitelor, este mai mult decat o provocare. Pana si placerea de a urmari un serial la televizor, este o ispita a diavolului pentru care nu ai cu ce plati. Putini sfinti au indraznit sa declare razboi diavolului, si cei mai multi dintre ei au fost rau chinuiti pentru indrazneala lor (vezi la Sf Siluan). De aceea sugerez prudenta, nu in rugaciune, ci in "provocari".