Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Practicarea credinței lor viza și aspectul acesta, să nu fim absurzi; însă așa cum am zis, nu-și puneau problemele ridicate de Filon și alți filosofi imortaliști ai secolului.
|
Nu isi puneau problema cu ce se va intampla daca nu vor ajunge in Rai? Nu ii interesa?
Acum pe bune nu vorbil despre invatatura Bisericii, despre Sf Scriptura, St Traditie, istorie probleme ridicate de catre diversi filosofi etc. Nu. Vorbim despre o chestie logica. Omul stia ca dupa moarte va fi judecat. Nu vorbul de cand si cum si asta ca sa nu intram iar in discutiile pe care le-am tot avut. Deci e clar credeau ca va avea loc judecata. Ce se intampla cu sufletele dupa judecata nu ii interesa? Nu ii interesa daca cei pacatosi isi vor petrece eternitatea in chinuri sau daca vor vi suprimati?
Dar asta e cel mai simplu raspuns: unii aveau o invatatura gresita si erau putini si ceilalti nu credeau nimic pe aceasta tema. Slaba argumentare
Citat:
Și aici îți contrapun exemplul unei femei simple dar credincioase, care deși nu înțelegea cum poate avea loc învierea din moarte, avea o filosofie simplă dar corectă cu privire la chestiune:
[center]"Marta i-a zis: Știu că va învia la înviere, în ziua cea de apoi." ([b]Ioan 11,24
|
Si de ce constituie acesta un argument? Si evreii aveau invatatura judecatii. Doar ca nevenind Hristos nu exista Judecata Particulara, toti mergeau in Iad si aveau sa fie Judeecati in Ziua de Apoi. De ce este acest verset o dovada a faptului ca sufletele "trageau un pui de somn? Marta se referea exact la invierea fizica. Atat.
Citat:
Mare meșter ești în crearea perdelelor de fum! Am spus că nu le dădea "explicații savante cu privire la nemurirea ori murirea sufletului", nu cu privire la viața viitoare. Despre această viață viitoare în fericirea Cerului le-a vorbit de multe ori. Să nu confundăm moartea cu învierea și putrezirea mortului cu fericirea veșnică!
|
Da, nu le dadea e"xplicații savante cu privire la nemurirea ori murirea sufletului" ci le vorbea despre viata viitoare. Faptul ca cei pacatosi vor fi chinuiti vesnic sau exterminati nu reprezenta un element important. Dar este evident asta. Aia cu veci vecilor, cu in veci erau metafore. Am inteles.
Citat:
Păi ce să le povestească când nu era nimic de povestit? Le povesteau doar că tot ce au văzut a fost chipul lui Isus care tocmai-i chemase la viață. În rest, nimic... nici măcar noapte neagră sau albă... nimic... Nada!
Dacă știi tu cumva că Scriptura vorbește despre altceva, dă acele versete. Dar te rog, nu aceleași perdele de fum de până acum, ci versete concrete cu "nemurirea sufletului", "desprinderea sufletului de trup", călătoria sufletului după moarte prin locurile cunoscute, vizitarea acestuia de către draci înfiorători până "să ajungă la Domnul", și alte basme horror ortodoxe.
|
Am explicat exact in mesajul la care mi-ati raspuns. Am spus de ce nu vorbeste Scriptura despre ce ar fi povestit. Am spus si care ar putea fi explicatiile pentru care cei inviati nu ar fi povestit daca asta s-ar fi intamplat. Dar se pare ca ati ales sa ignorati partile alea si adresati intrebari la care am raspuns sa ne rotim din nou in jurul cozi pentru a sustine dupa ca nu sunt argumentate si valide invataturile si explicatiile.
Citat:
Mulțumesc dacă în sfârșit ai înțeles mesajul meu!
... aa și să nu uit: "La mulți ani" și un an nou cu binecuvântări cerești!
|
La multi ani.