din Rugaciuni pe malul lacului-Sf Nicolae Velimirovici
Orice creatură mă înspăimânta când eram copil, dar pe vreme ce am crescut am început să simt com*pasiune pentru orice creatură. Orice creatură mi se părea a fi mai puternică decât mine când eram copil.
Acum mă simt mai puternic decât orice și simt compasiune fată de orice.
Fiindcă am învățat să stau lângă Tine, Domnul meu, Carele ești înconjurat de cete nemuritoare ca un munte acoperit de brazi. Iar eu am crescut din Tine ca un pom dintr-un munte.
Pe când eram copil, am luat fiecare zidire drept dascăl al meu și am petrecut putină vreme cu fiecare dintre ele. Și am aflat despre neputință și moarte și strigătul către Tine.
Am căutat creatura cea mai puternică, pentru ca să mă apuc de ea și să mă izbăvesc de schimbare și fluctuații. Dar ochii mei n-au văzut-o vreodată și nici urechile mele n-au auzit de la ea, dar nici picioarele nu s-au împiedicat de ea. Timpul îi crește pe toți copiii săi spre a se lupta cu ei și spre a-i îndoi ca pe o glumă și a-i plesni în două și a-i scoate din temelie, râzând de groapa muritorilor.
Am pus mâna pe o floare și am spus: "în frumusețe ea e mai tare decât mine". Dar când a sosit toamna, floarea a murit dinaintea ochilor mei, iar eu n-am putut face nimic spre a o ajuta. Așa că mi-am întors privirea înlăcrimată de la ea și am apucat copacii înalți.
Dar o dată cu trecerea timpului copacii au fost scoși din rădăcini și au căzut la pământ precum ostașii biruiți, iar eu mi-am întors privirea înlăcrimată de la ei și am apucat o piatră: "E mai tare decât mine", am spus eu, "cu ea mă simt în siguranță".
Dar odată cu trecerea timpului piatra s-a prefăcut în țărână dinaintea ochilor mei, iar vântul a spulberat-o, iar eu mi-am întors privirea înlăcrimată de la ea și m-am prins de stele. "Stelele sunt mai tari ca orice altceva", am spus eu "mă voi agăța de ele și nu voi cădea".
Dar după ce am îmbrățișat stelele și am început să grăiesc cu ele în șoapte tainice, am auzit geamătul muribunzilor și mi-am întors privirea înlăcrimată de la ele și m-am alipit de oameni. "Oamenii umblă falnic, drept și liber", am spus eu, "uite ce forță este în ei; mă voi agăța de ei ca să nu cad".
Dar odată cu trecerea timpului l-am văzut chiar și pe cel mai puternic dintre oameni alunecând neaju*torat pe gheața timpului în prăpastia fără margini, lăsându-mă singur.
Asudat de atâta căutare am contemplat universul în întregul său și am spus: "Tu ești mai puternic ca orice. Mă voi agăța de Tine. Ține-mă strâns ca să nu alunec în prăpastia fără fund. Și am căpătat acest răspuns: "în seara aceasta și eu mă voi cufunda în prăpastia fără fund, iar mâine îmi va lua locul un alt univers, în zadar te legi de mine, căci eu îți sunt un biet tovarăș de drum".
Din nou am revenit la oameni, la cei mai înțelepți dintre fiii oamenilor și le-am cerut povața. Dar ei s-au certat în timp ce îmi dădeau răspunsuri, până când moartea și-a fluturat mâna și a adus tăcerea m mijlo*cul cetățenilor.
Din nou am revenit la oameni, la cei mai fericiți din*tre fiii oamenilor și le-am cerut părerea. (De parcă s-ar putea oferi vreo părere din partea celor ce cugetă trupește!): Dar ei m-au luat drept o glumă spre amuza*mentul lor, până când moartea și-a ridicat toiagul și le-a acoperit limbile cu țărână.
Din nou mi-am întors fata către oameni, spre cei ce m-au zămislit și m-au pus în rândul creaturilor și le-am cerut părerea. Chipurile lor zbârcite au început să pălească; ochii li s-au umplut de lacrimi și au început să murmure: "În neștiință am fost zămisliți, în neștiință te-am zămislit și pe tine și neștiința noastră o împărtășim cu tine".
Din nou am revenit la oameni, la prietenii mei și am spus: "Ce credeți, prietenii mei?" Dar ei au tăcut îndelung, până când rușinați și fără a-și ridica ochii au început să murmure: "De multă vreme ne pregăteam să te întrebăm ce crezi, ce gândești tu".
Iar când am bătut la cea mai de pe urmă dintre uși spre a-mi rosti întrebarea, ușa s-a deschis și am văzut un mort purtat în afara casei.
Când n-au mai existat uși la care să bat, chiar și lacrimile au încetat să mai curgă și o teamă cumplită și-a înfipt ghearele în oasele mele.
S-a mai aflat o singură lacrimă în ochii mei și ea s-a rostogolit în străfundul sufletului meu. Și iată, o ușă necunoscută, la care a bătut această ultimă lacrimă, s-a deschis și atunci ai apărut Tu, împăratul Meu și Tatăl meu, înconjurat de întregime de cete nemuritoare ca un munte acoperit de brazi, cufundat într-o flacără nestinsă.
Iar lumina a început să dănțuiască precum numeroasele sunete ale unei harpe și am auzit un glas spunând: "Eu sunt Cel pe Care tu îl cauți. Alipește-te de Mine. Numele Meu este: EU SUNT"