View Single Post
Vechi 02.01.2012, 19:56:33
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Am mai explicat faptul că, din punct de vedere al Bisericii Catolice, Bisericile Ortodoxe răsăritene se află în stare de schismă, dar nu în stare de erezie.
Eu nu cred ca e vorba de nuante aici.
EREZÍE, erezii, s. f. 1. Doctrină sau credință religioasă care ia naștere în sânul unei biserici, abătându-se de la dogmele consacrate și care este condamnată de biserica respectivă. 2. Fig. greșeală, eroare, rătăcire. – Din fr. hérésie, lat. haeresis.
Pe scurt invatatura de credinta gresita. Din perspectiva catolica nepurcederea Sfantului Duh de la Fiul este o invatatura de credinta gresita? Da. Deci este o erezie. Cel care crede in erezia respectiva este eretic. Ereticul nu mai face parte din Biserica. Daca nu mai face parte din Biserica nu se poate mantui. Mai mult savarseste hula, iar pacatul acesta nu se iarta. Deci nu pot sa inteleg cum puteti avea evlavie fata de un eretic. Daca am gresit in ceea ce am spus explicati-mi unde. Eu nu vad unde puteam gresi atat timp cat am folosit doar definitii, echivalente si includeri.

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Un creștin care aparține formal de o Biserică Ortodoxă Răsăriteană, aflată în stare de schismă obiectivă, dar care nu este în stare de schismă subiectivă, se poate mântui, fiind inclus, înaintea de moartea sa, în Biserica Catolică, chiar dacă nu în mod formal.

Nimeni nu se mântuiește fără Biserica Catolică sau în afara ei; însă la întrebarea "cine aparține Bisericii Catolice ?" răspunsul nu este la fel de simplu.
Sunt niste nuate atat de slab perceptibile astfel incat eu nu le pot intelege asa ca nu ma pronunt. Dar nu poti sa faci parte dintr-o Biserica si dupa moarte sa schimbi biserica. Asta e parerea mea.

Ce intelegeti prin schisma obiectiva si schisma subiectiva?