View Single Post
Vechi 02.01.2012, 20:39:02
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Daca am gresit in ceea ce am spus explicati-mi unde. Eu nu vad unde puteam gresi atat timp cat am folosit doar definitii, echivalente si includeri.
Ați greșit pentru că Mântuitorul ne învață că ceea ce este cu neputință la oameni este cu putință la Dumnezeu.

Iar Dumnezeu nu lucrează doar cu definiții, echivalențe și includeri.

Ceea ce ați spus s-ar putea să fie corect, din punct de vedere al logicii formale (aceeași care ne învață că unu nu poate fi trei, iar trei nu e niciodată egal cu unu; sau că definiția termenului "fecioară" este incompatibilă cu nașterea de copii); dar aceasta este gândirea omenească.

În ceea ce mă privește, am citit ce era de citit despre și de, de exemplu, Sf. Nectarie, și am ajuns la concluzia că nu-i niciun bai dacă am evlavie personală la el. Din punctul meu personal de vedere, a fost sfânt, mai sfânt decât aș putea eu spera să fiu vreodată.

Atenție: Biserica Catolică nu interzice nimănui să aibă evlavie personală (să aducă cult personal) la o anumită persoană, indiferent de religie. Dacă eu consider (caz extrem, cu rol de exemplificare) că Mahomed, în ciuda erorilor sale, s-ar putea să se fi convertit în secret pe patul de moarte și să se afle acum printre sfinți, Biserica nu-mi interzice să mă rog, în casa sau în inima mea, către el.

Nu avem dreptul să-i aducem cult public, adică instituționalizat în cadrul Bisericii (chiar dacă ar fi doar în cadrul parohiei mele), înainte ca Biserica să-l canonizeze.

Referitor la problema apartenenției la BC după moarte: nu după moarte, ci înainte de moarte nu putem să spunem cu certitudine ce s-a întâmplat în inima omului, chiar dacă vorbim de ultima fracțiune de secundă din viață.

Biserica Catolică nu afirmă, în mod punctual, despre nicio persoană umană, absolut niciuna, că s-ar afla cu certitudine în Iad (singura excepție ar fi iuda Iscarioteanul).

Editare: Vedeți, ca și contraexemplu, poziția domnului Cătălin, care știe că, de exemplu, din America nu s-a mântuit nimeni înainte de Cristos (și nici mult după aceea, până n-au venit emigranții ruși, că despre misionarism ortodox nici nu poate fi vorba). Dumnealui știe că x și Y și Z sunt în Iad.

Dacă n-ar ști așa, ce frumusețe ar mai avea ceea ce dânsul, greșit consideră a fi ortodoxie, dar în realitate e doar un sectarism ortodoxist ?

Last edited by Erethorn; 02.01.2012 at 20:43:13.
Reply With Quote