Citat:
În prealabil postat de Erethorn
Crezul Niceo - Constantinopolitan, așa cu meste rostit în limba greacă, și a fost rostit chiar de căte Papa de curând, se spune fără filioque.
De asemenea, în Bisericile de rit bizantin, în limba vernaculară, se spune fără filioque.
Din câte înțeleg, este vorba despre faptul că termenul filioque, din latină, nu este direct și ușor de tradus în greacă.
Pe de altă parte, filioque, dincolo de terminologia specifică unei anumite limbi liturgice, are statut de dogmă în BC:
http://www.newadvent.org/cathen/06073a.htm
Exlicația celor de mai sus e simplă, și anume că în Crez nu enunțăm toate dogmele Bisericii (că altfel am spune Crezul jumătate de oă cel puțin).
|
aha.multumesc.apropo,imi pot exprima un pic dezacordul la faza cu sinucigasii.nu stiu cand te poti cai in acea jumatate de secunda.poate fii o situatie gen talharul de pe cruce,dar tot e complicat.Parintele Argatu spunea ca ne putem ruga pentru sinucigasi in anumite cazuri mai speciale,dupa sapte ani,dar cine poate spune care sunt acele cazuri.Trebuie rugaciune multa ca sa se descopere.In alta parte spunea ca daca un preot face slujba de inmormantare unui sinucigas,demonii il ingana la fiecare cuvant:,,Pentru robul Tau,Constantion''-,,Pt robul NOSTRU,Constantin''