Nu-ți place ceva în biserică, du-te la alta. Dar este posibil să alergi anii la rând după biserica, care va îndeplini cerințele tale. Și niciodată nu vei găsi perfecțiunea...pentru că perfecțiunea o găsești în imperfecțiune..
Ia pune "mâna" (discernământului) și, gândește-te, omule, când te duci la cineva acasă, ca și musafir, te apuci să faci mofturi și să dai indicații? Din respect, taci măcar, nu-i așa? Și încerci să te arăți binevoitor. Și încerci măcar, să fii recunoscător pentru invitație ...Dar în casa lui Dumnezeu, te grăbești să faci ordine și analize. Să stai cu privirea-ți judecătoare pe restul lumii, pe preot, pe cântăreț. Să hoinărești cu mintea spre situații ipotetice și regrete.
Nu mai bine, pui capul în pământ, și te gândești că ești un pumn de țărână? Un păcătos, mai păcătos decât baba de la lumânări, sau tânărul îmbrăcat prea la modă din fața ta care poate are o inimă mai smerită ca a ta. Și gândește-te de ce ai venit, de fapt, la biserică. Ai venit, ca să aduci slavă și mulțumire lui Hristos pentru că exiști, că respiri, că ai două mâini și două picioare, că ai rațiune, că ți-a dat inimă să simți mângăierea Dumnezeiască a Sfintei Liturghii. Ai fost invitat la această sărbătoare de Tatăl care te iubește mai mult decât îți vei putea tu închipui, vreodată. Așa că, calcă cu sfială, cu smerenie, dar și cu recunoștință, cu bucurie, pe drumul spre biserică. Și o dată ajuns acolo, deschide-ți inima și lasă gândurile, grijile, și calculele inutile acasă...
Iertare fraților! Eu nu fac așa, dar mă gândesc uneori, în nevrednicia mea, că la Dumnezeu nu ajugem niciodată cu o inimă rațională. Să avem inima înmuiată, fraților! Că de restul se ocupă Dumnezeu..
"A fost întrebat avva Ammona ce este calea cea strâmtă și îngustă, și a zis: calea strâmtă și îngustă înseamnă a-ți struni gândurile, și a-ți nimici voia ta, de dragul lui Dumnezeu. Asta înseamnă „iată noi am lăsat toate și ți-am urmat Ție“ (Matei, XIX, 27.)." (Despre avva Ammona, Patericul Egiptean)
Last edited by CelMandru; 03.01.2012 at 11:44:46.
|