View Single Post
Vechi 05.01.2012, 22:59:17
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Preotii nu stiu sa ne raspunda la intrebari. Asa este. Nu au nici timpul si poate nici placerea s-o faca. Nu stiu cum s-o faca.
Daca ei si-ar fi pus aceste intrebari candva, poate ca ar fi avut raspunsurile.
Dar la facultate nu li se cere sa raspunda la lucrurile care ne framante pe noi si poate ca nu-i invata sa lucreze cu oamenii. Nu fac psihologie, sociologie.
Ei sunt invatati sa comunice numai cu Dumnezeu, acolo in altar. Atat.
Doamna, sunteti atat de revoltata, de suparata, aproape mereu... Eu asa va cunosc de pe forumul acesta. Si imi pare rau, cu adevarat, de supararea dvs., mult as vrea sa fiti mai senina, sa impartasiti bucurie.
Dar intelegeti, va rog, ca participati din plin la propria situatie. Iata mai sus ce scrieti... La ce va puteti astepta daca puneti asemenea afirmatii intre dvs. si semeni?
Va rog sa nu va enervati si sa cititi fiecare replica de-a mea la afirmatiile dvs. de mai sus. Sper sa va fie de folos.

1. "Preotii nu stiu sa ne raspunda la intrebari. Asa este. Nu au nici timpul si poate nici placerea s-o faca. Nu stiu cum s-o faca." Chiar toti nu stiu? Cum se face atunci ca eu si multi altii, cu miile si milioanele, am gasit tocmai la parintii nostri din Biserica raspunsuri, indrumare, grija cu mult folos? Cum de toti preotii pe care ii cunosc au mereu timp sa imi raspunda la intrebari (unele pe care, mai apoi, chiar le consider stupide... si totusi parintii imi raspund cu rabdare si la acelea!).

2. "Dar la facultate nu li se cere sa raspunda la lucrurile care ne framante pe noi si poate ca nu-i invata sa lucreze cu oamenii. Nu fac psihologie, sociologie." La facultate sunt invatati mai ales cum sa lucreze cu oamenii. Cu totii vin din lume sau, in cazul calugarilor, au si ei o experienta in lume si, in orice caz, traiesc intre oameni. Pentru Dumnezeu! Ce tot vorbim?... Apoi la facultate fac psihologie si pedagogie si multe altele. Binevoiti si mergeti la cursuri, nu e nici o interdictie pentru nimeni sa participe la cursuri! Acolo va veti convinge singura, prin experienta personala directa ce sunt invatati viitorii preoti. Mergeti si vedeti cu proprii ochi, auziti cu propriul auz. Este liber, nu e nici un mister! (Lucrul acesta chiar va poate folosi, ca sa scapati de preconceptii fara nici o legatura cu realitatea invatamantului teologic.)

3. "Ei sunt invatati sa comunice numai cu Dumnezeu, acolo in altar. Atat." Cu totul neadevarat. Si e timpul sa va intreb: ati intalnit, oare, vreodata in viata fie si un singur preot al lui Hristos? Nu ati remarcat ca preotul este mereu un om intre oameni? Ca este orientat sufleteste spre oameni, cu toata fiinta, cu toata puterea?
Cine v-a pus asemenea imagini strambe despre preoti in minte? De unde cunoasteti astfel de falsuri? Cum puteti purta in propriul suflet asemenea neintelegeri si uriciuni?
Doamna, alegeti sa vedeti, sa auziti, sa traiti! Nu foloseste nimanui sa va persecutati singura.

Dumnezeu sa ne ocroteasca, sa ne ierte greselile si razvratirea, inchiderea si autopustiirea. AMIN+
Reply With Quote