Eu nu știu cum era în trecut, dar îmi place că, acum, pe pachetele de țigări scrie "tutunul dăunează grav sănătății tale ȘI A CELOR DIN JUR". Măcar dacă nu te gândești la tine, nu zic să te gândești la străinul care-ți inhalează cancerul, dar poate ai un copil, un frate, o nevastă, o mamă, ș.a.m.d. pe care, teoretic ar trebui să fii în stare să-i pui mai presus de tine. Lăsând altruismul la o parte, e vorba de familia ta, până la urmă. De un pic de discernământ, și de o minimă inteligență. Într-adevăr, dacă este deja ceva dependent, îți va fi greu să renunți, pentru că doar d-asta avem o fire pătimașă. Dar voința e locul ei acolo, trebuie doar pusă la muncă puțin.
Fumătorule, ce zici? Îți propun următoarea chestiune. Du-te o săptămână, două, o lună, la o mănăstire adevărată, românească, ortodoxă, mare, veche, cu tradiție, cu monahi trăitori. Și apucă-te să speli pe jos, să cureți ceapă, să tai lemne, să cureți bălegarul la animale, ce vrei tu. Suflecă-ți mânecile, pune mâna pe-o treabă din asta, care crezi că nu e de nasul tău. Muncește acolo până cazi rupt de oboseală. Și pe urmă, adună-ți oasele de pe jos, trezește-ți conștiința aia gripată de fumuri - pune-te în genunchi frumușel, și, încearcă, cu un ultim efort, să îndrugi și tu o rugăciune, așa stângace cum e. Dar să fie sinceră, fumătorule! Fă puțin loc acolo în ceața aia din minte, și vezi cât de bine ți-au făcut țigările alea. A meritat? Și apoi uită-te la icoana PreaSfintei Născătoare de Dumnezeu. Și întreabă-te. Merită? O să vezi tu cât de mult a meritat. O să simți, că și tu ai inimă. Cere, mă ajutorul Maicii Noastre, că te ajută, și te iartă. Dar să vadă că vrei și tu. Și după asta, fă și tu frățioare, o cruce mare, sănătoasă. Cu curaj, cu nădejde, cu credință, frate! Mergi la o privighere, mai ascultă un cuvânt dumnezeiesc, și ușor ușor poate oi avea curiozitatea să arunci o privire și pe-o carte. Și apoi, mai târziu, poate oi avea timp să te uiți în jurul tău. Să vezi acești blânzi, ce forfotesc ca niște furnicuțe de colo-colo. O să vezi că sub negrul ăla, fără de viață, se ascund niște inimi uriașe, pline cu mierea dragostei pentru Hristos. Ridică ochii ăia din pământ, respiră și tu aerul ăsta tămâios, plin de rugăciune, de credință, de trăire, de Duh Sfânt. Și-o să-ți iei mersu, frățioare! O să te simți liber, ușor, ca pasărea cerului...
Totul e să vrei. Să vrei să ceri ajutorul Domnului. Că nu te lasă Preabunul tău Părinte.
Iertare fraților! Nu m-am adresat cuiva anume... Nu vă supărați pe mine
Iertați-mi îndrăzneala!
"A fost întrebat avva Ammona ce este calea cea strâmtă și îngustă, și a zis: calea strâmtă și îngustă înseamnă a-ți struni gândurile, și a-ți nimici voia ta, de dragul lui Dumnezeu. Asta înseamnă „iată noi am lăsat toate și ți-am urmat Ție“ (Matei, XIX, 27.)." (Despre avva Ammona, Patericul Egiptean)
Last edited by CelMandru; 06.01.2012 at 22:20:38.
|