View Single Post
Vechi 08.01.2012, 15:36:14
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihai07 Vezi mesajul
Daca toti Parintii aveau atitudinea asta delasatoare, B.O. nu mai exista astazi.
Delăsare? E ușor a vorbi și a-ți arăta credința la un loc călduț în mijlocul ortodoxiei, cum ar fi Craiova! Dintre cei credincioși sunteți, oare, peste 90% ortodocși? Ei bine, prin Ardeal, fratele meu, lupta e cam mare și într-un orășel cu 2000 de martori adulți ai lui Iehova și vreo 1000 de penticostali adulți, și o sumedenie de papistași (greco și romano catolici), plus vreo câțiva calviniști de ăștia reformați și români maghiarizați printre ei, rămânem cam 50 și ceva la sută ortodocși (în cel mai bun caz, ateii nu sunt numărabili, fiindcă mai arborează uneori vestimentații stridente prin Biserici). Iar dintre ăștia 50% ortodocși, sunt tot mai puțin cei care pricep ceva din gesturile liturgice ale preotului în Biserică pentru că nu-și bate nimeni capul să explice ceva. Ba mai mult, unele case parohiale cresc de nu se mai opresc, iar bisericile sunt în degradare.

În atari condiții, crezi, oare, că cea mai bună metodă este să arăt cuiva canoanele Bisericii? Știi ce mi s-a răspuns? "De unde le scoți și pe astea? Nu scrie nici unde..." Chiar după ce am făcut trimiteri exacte la opere și autori etc. mi s-a reproșat că aceste canoane sunt interpretările popilor de astăzi. Și aceste acuzații și reproșuri vin tocmai de la oameni care frecventează Biserica, în mod regulat, în duminici și sărbători, unii dintre ei "intelectuali", adică, persoane cu studii superioare.

Problema este că în Biserica Ortodoxă cateheza este sublimă în jurnalele de pe Trinitas, dar lipsește în realitate cu desăvârșire.

Frăția Ta, ce-ar fi să încerci să faci ce am făcut eu în urmă cu ceva vreme în Biserică (discret, evident, și în consecință pe parcursul unui an de zile), adică, un sondaj printre credincioșii simpli (studiu sociologic) privind cunoașterea semnificației unor termeni liturgici sau bisericești: catismă, odovanie, acatist, paraclis, epifanie, euharistie etc. Eu cel puțin am avut mari strângeri de inimă. Și astăzi nu mă mai miră predispoziția ardelenilor simpli spre neoprotestanți și a intelectualilor ardeleni către catolici (oricare dintre ei, greco- sau romano-) în cadrul unor slujbe fade lipsite de sens pentru că greco-catolicii locali pe care-i cunosc eu sunt, PARADOXAL, foștii atei de dinainte de '89, multiubitori ai originii și gintei noastre latine!

Poate că vei înțelege acum ceva din ce am scris în postarea anterioară despre respectarea canoanelor Bisericii! Asta mi se reproșează mie aproape zilnic știindu-se în zonă afecțiunea mea pentru Biserica Ortodoxă și toate ale sale. (Suntem 10-15% ortodocși în colectivul în care lucrez.) Cum ar fi să primești aceste palme frecvent în loc de 11 a.m. o'clock tea or 11 a.m o'clock coffee? Eu am făcut-o o dată față de dumneata și m-ai numit delăsător.

Doamne ajută și domniei tale! Eu chiar am nevoie de ajutorul Lui! Nu e un simplu salut creștinesc.

P.S. Canoane? A propos, știați că... sunt tot mai multe mănăstirile ortodoxe în care se consumă carne? (Altă afirmație care mi s-a aruncat în contextul în care vorbeam despre înfrânarea și viața virtuoasă a monahilor corespunzătoare canoanelor.)
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.

Last edited by I.Calin; 08.01.2012 at 15:47:56.
Reply With Quote