Subiect: Barbatii
View Single Post
  #28  
Vechi 10.01.2012, 09:07:24
N.Priceputu
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Adevărul este că suntem, cu toții, și animale. Nu trebuie să ignorăm faptul că purtăm în noi același instincte. Care nu trebuie condamnate doar pentru că ele există. Însă trebuie puse la locul lor, adică jos, la bază.
Într-adevăr, dacă ar putea fi animal pur, lipsit de conștiință, omul ar fi nevinovat ca și acesta. Însă tocmai felul în care suntem alcătuiți, din suflet însetat de dumnezeire și trup animalic face să fim într-un continuu război lăuntric.
Unii tind mai mult către animalitate și atunci încearcă să-și anihileze chemările duhovnicești sau să și le hrănească cu tot felul de senzații, pervertindu-le (pentru că vor căuta infinitatea în ceva finit, vor căuta mereu alte și alte senzații, nefiind satisfăcuți spiritual de niciuna). Deci tinzând către animalitate nu reușim să fim, propriu-zis animale, ci coborâm mult mai jos, prin tot soiul de senzații, mai vulgare sau mai rafinate.
Alții, dezgustați de noroiul în care sunt duși de exacerbarea acestor porniri altfel firești, intră în contradicție cu ele, căutând să le anihileze cu totul, urându-le în ei și în alții. În felul ăsta se înveninează, ajungând să trăiască un alt fel de iad decât primii.
Cred că suntem chemați să facem pace cu noi înșine, inclusiv cu firea noastră. Adică să punem frâul pe ea, să punem sufletul stăpân pe trup, iar sufletul să-l supunem duhului, deschis către harul dumnezeiesc. Și spun pace, pentru că asta e starea firească. Trupul nu trebuie disprețuit; el poate fi o bună slugă, însă un stăpân îngrozitor.
Faptul că mulți bărbați nu reușesc sau nu-și propun asta e în mare parte, cred, din cauza inflației de stimuli sexuali de care e îmbibată lumea noastră - la TV, pe stradă, oriunde întorci capul.
Nu cred că bărbații trebuie urâți sau disprețuiți pentru starea asta; nici femeile, deși atât unii cât și celelalte sunt autori - mai mult sau mai puțini pasivi sau activi ai ei. Sunt și autori, dar sunt și victime, în același timp. NUmai că omul e chemat mereu de Dumnezeu să se ridice, să înainteze către El, să se desprindă de țărâna din care e făcut, ca să se bucure de libertatea Duhului.
El e chemat, Dumnezeu stă cu mâna întinsă, dar dacă nu vrea el să se ridice, nimeni nu-l obligă.

p.s. Nu sunt sigur că era cazul să mai încerc și eu un comentariu, după cel atât de plastic al lui Theodor.

Last edited by N.Priceputu; 10.01.2012 at 09:31:09.
Reply With Quote