Citat:
În prealabil postat de 06dec
Cum comentati desele acuze care eu,cel putin,le vad adresate Bisericii Ortodoxe mai ales ca ar controla masele,sa aiba populatia sub papuc,si ca poporul dreptcredincios nu are vederi mai largi....
|
Eu am auzit o aberatie mult mai mare: Ca ortodoxismul a fost o piedica in dezvoltarea popoarelor de aceasta confesiune. Ca ortodoxismul "instiga" la lene, la nemunca, la a sta si a astepta sa pice de sus. Si astfel s-ar fi impiedicat dezvoltarea. Ca popoarele ortodoxe sunt printre cele mai sarace si ca vestul catolic si protestant, mult mai pragmatic, a dus omenirea "pe culmile dezvoltarii".
Dar oamenii astia care se autoproclama rationali sunt de fapt foarte irationali. In primul rand dezvoltarea statelor din vest s-a bazat in principal pe clima si pe pozitionarea geografica. Acesta le-a permis sa se dezvolte din punct de vedere comercial. Dar pana la asta le-a ajutat sa se dezvolte din punctul de vedere al productiei. Una e sa semeni ceva in Franta si alta e sa semeni ceva in Romania. La fel si cu Germania. Nationalismul nostru poate ne face sa spunem ca eram candva cel mai mare producator agricol. Dar lucrurile nu prea stau asa. Potentialul nostru agricol este mult sub cel al unor state vestice.
Dar ceva adevar in afirmatia lor este. Este adevarat ca ortodocsii nu au pus atat de mult pret pe dezvoltarea economica. Dar in acelasi timp este adevarat ca spiritul cu adevarat crestin s-a conservat in forma lui initiala tocmai in aceste parti ortodoxe. Poate pentru evlavia acestora Dumnezeu S-a indurat si ne-a permis sa mai existam.
Poate ca unii au dus lumea pe culmile dezvoltarii, dar altii au pastrat-o aici.