View Single Post
  #80  
Vechi 11.01.2012, 13:15:27
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.666
Implicit

Usere Erethorn, ti-am aratat explicit ce crede BO, pentru ca ai spus un neadevar, ca eu nu sunt ortodox si as fi un fel de sectar. Cum iti spuneam la inceput, desi ai vazut nu o sa recunosti, o sa o intorci, o sa cauti chichite avocatesti. Acum catehismul e gresit, dar era vorba de altceva, ca eu nu as crede ce spune BO ci altceva. De aceea iti spuneam ca nu se poate purta o discutie normala cu dvs. pentru ca nu are nicio importanta vreo dovada, adevarul e doar cel pe care il spui. Si fariseii procedau la fel, nu ii interesa deloc adevarul, cautau doar chichite sa bage pricina de acuzare. Foarte interesant e ca tu spui ca stii invatatura ortodoxa si o intelegi, iar eu nu. Mai mult, spui acum ca sa vad bine, ca de fapt catehismul e gresit, sa gandesc mai bine altceva. Doar ca sa iasa cum vreti dvs.

Acum legat de cealalta problema, ca in catehism exista contraziceri. Desi ti-am explicat nu poti intelege, si chiar daca ai intelege nu ai recunoaste. Deci vorbim degeaba, nu? Asadar sa scriu si eu cateva randuri degeaba pentru dvs., dar poate vor citi alti useri. Cei care au aceste idei probabil nu au citit viata unui sfant sau ceva din primul mileniu, la fel foarte probabil ai citit doar despre cativa sfinti catolici de dupa schisma.
Ti-am explicat dar repet a treia oara, afirmatia ca toti oamenii mor e la fel de adevarata si daca doi oamni nu au murit. Acestea sunt exceptiile, pentru ca asa cum ai afirmat la Dumnezeu totul e posibil, inclusiv sa nu moara un om. Dumnezeu nu e limitat de ceva, oamenii sunt limitati, si pot intra doar daca sunt vrednici in imparatie. La fel cum apocatastaza lui Origen e o erezie, dar nu pentru ca Dumnezeu nu ar putea face asta.
Acum, ca ai inteles toate astea, sa vedem in ce context s-au produs acele mantuiri. Sf. Damaschin voia sa arate ce poate face rugaciunea unui sfant, cat de puternica e ca poate scoate si un pagan din Iad. Si am dat exemplul cu Sf. Ilie, ca la rugaciunea sa Domnul a inchis cerurile si l-a trimis la acea femeie ca sa vada ca nu e bine sa continue, ca mor oamenii, dar bunul Dumnezeu nu a dat ploaie decat cand sf. Ilie a spus asta.

Avem la viata sf. Tecla o expicatie mai completa, uitati si ce spune sf. Damaschin: http://paginiortodoxe.tripod.com/vss...-sf_tecla.html
De retinut si ca mama acelei pagane a ajuns apoi sfanta cinstita in calendar.
"Și o trimise iar la cinstita Trifena, care, primind pe Tecla de la priveliște sănătoasă, se bucura foarte, căci fiica ei ce murise i se arătase ei în vedenie, zicîndu-i: "Să ai pe Tecla în locul meu și s-o rogi pe ea să se roage pentru mine la adevăratul Dumnezeu, ca să fiu mutată de aici la locul drepților".[SIZE=4] [/SIZE]
"Despre acest lucru mărturisește Sfîntul Ioan Damaschin, zicînd așa: "Deci, au doar pe Falconilla nu a mîntuit-o întîia muceniță după moarte? Dar, vei zice poate, că aceasta s-a petrecut după vrednicie, ca fiind întîia muceniță, și se cădea să i se asculte rugăciunea. Însă eu la aceasta îți zic: Bine, era întîia muceniță. Dar gîndește-te pentru cine era rugăciunea! Nu pentru o păgînă și slujitoare de idoli și cu totul nesfințită și străină de Domnul?" Același Damaschin ne dă aceeași mărturie și a doua oară, cînd istoricește pentru Traian împăratul, cel mîntuit după moarte prin rugăciunile Sfîntului Grigore Dialogul, adăugînd la povestirea aceea și ceva de Falconilla, zicînd așa: "Aceasta zic și de Falconilla ce s-a zis mai sus, că ea nici de o răutate alta n-a fost vinovată. Iar acesta, adică Traian, a rînduit la mulți mucenici amară moarte. Minunat ești, Stăpîne și minunate sînt lucrurile Tale, și pe a Ta negrăită milostivire o slăvim!".
Reply With Quote