"Unde este Dumnezeu, mamă? Unde este Dumnezeu, tată? Nu vedeți că înnebunim fără El?" ( scrisoare de adio)
„ Salvați sufletele noastre” , S.O.S….., așa a îndrăznit să scrie cineva pe peretele closetului de la liceu ( printre toate celelalte porcării sexuale)... Da, acesta e strigătul meu nerostit, poate strigătul generației mele, înnăbușit în inimile noastre, sub mormanele de gunoi ale vieții de zi cu zi, de chiștoace și sticle goale, de prezervative și seringi; de decibelii muzicii date la maxim, de buzele și corpul celui îmbrățișat nu din dragoste ( ce e aia poate că nu știți nici voi!), ci din disperarea aceea scârboasă a bătrânilor neputincioși, de a nu fi singuri! Da, acesta e adevărul nostru, partea cea nobilă și frumoasă din noi, și nu putem să-l scriem decât pe pereții veceului!
De câte ori deschidem gura sau întindem mâna către voi ne tratați ca pe niște cerșetori: ne dați repede bani sau dulciuri sau țoale ca nu cumva să ne iasă de pe buze strigătul acesta periculos care v-ar pune în cea mai jenantă postură din viața voastră, aceea de a nu ști pentru ce trăiți sau care e sensul vieții la care ne-ați chemat, născându-ne; ori ca nu cumva mâna întinsă să cerșească Adevărul pe care nu-l cunoașteți, asta fiind maximum de onestitate de care sunteți în stare, pentru că în rest ne mințiți fără probleme… De fapt, ne umpleți și nouă farfuriile cu ceea ce curge din televizoare…
Ne dați bani și o rupeți la fugă să faceți alții, lăsându-ne singuri cu cel mai viclean dintre monștrii acestei lumi: Banul. Parcă el ar fi nu numai stăpânul vostru ci și copilul vostru: de multe ori mă întreb dacă voi faceți bani pentru mine sau eu m-am născut ca să dați un sens nobil sclaviei voastre… Deși nu suntem bogați, nici bancheri, nici afaceriști, în casa noastră se vorbește mereu numai despre bani… Și când mi-i dați o faceți cu satisfacția celui care și-a împlinit deplin datoria sa, sfântă, de părinte…
Poate că deja nu mai știți să faceți altceva. Când erați tineri v-ați vândut sufletele Banului, ați acceptat viața pe care o dă Banul, în locul celei pe care o dă Dumnezeu; și viața pe care o dă Banul e o moarte travestită, așa cum iubirea pe care o dă banul e prostituție…
Când voi v-ați vândut sufletele ne-ați vândut și pe noi, chiar dacă nu eram născuți. Căci vânzându-vă ați făcut din lume o piață de suflete…
Știu, după ce veți citi aceste rânduri vă v-a părea rău că nu m-ați avortat…
…deși majoritatea timpului mi-l petrec, ca un avorton, pe net, căutând acolo ceea ce nu mai găsesc în lumea voastră: o bucățică de viață proaspătă, cinstită, care să poată fi trăită ca un om, nu ca o mașină. Dar și acolo nu-s decât alți disperați ca mine, care ajungem să mușcăm unii din alții, pentru că și net-ul e pustiu ca și viețile voastre, dar cel puțin nu doare ca minciuna care vine de pe buzele părinților tăi… Adeseori stau minute în șir privind lumina monitorului, simțind radiațiile ecranului ca o mângâiere rea, otrăvitoare… dar vădit rea și otrăvitoare, nu ca mângâierea involuntară pe care mi-o dați punându-mi bancnotele în palmă….
Oare de ce am ajuns noi, adolescenții de azi, să spunem ceea ce simțim și gândim doar în scrisorile de rămas bun ale sinucigașilor? Nu mai e loc pentru Adevăr în această lume? Adevărul nu e bun decât pentru a muri?...
Mă doare până la os tot ceea ce vă scriu, fiecare cuvânt și fiecare virgulă… Pentru că și aceasta e o scrisoare de rămas bun…
Am ajuns niște prefăcuți care abia așteaptă pauzele ca s-o zbughească printre blocurile din jurul liceului, acolo unde am ascuns o sticlă de băutură și un pachet de țigări, unde dansăm și râdem și ne sărutăm cu patima unui protest, scandalizându-i pe locatari… Și ei, săracii, se tem de noi, nu ne spun nimic, le e teamă că o să-i caftim când vor ieși să ducă gunoiul…. Le e frică de pumnii noștri, pentru că nu ne-au luat niciodată povara neagră din suflete… De fapt, sunt și unii care ne înjură și ne alungă, cu acordul tacit al bătrâneilor fricoși de la ferestre, care parcă toată viața n-au învățat nimic altceva decât să-i alunge pe alții din sufletul lor…ca să nu pună în pericol amărâta lor de viață… pe care n-aș primi-o nici de pomană!
Voi ne dați bani știind că noi îi cheltuim pe băutură, droguri și sex protejat ( care vă protejează de fapt pe voi de „complicații”, de efectele nedorite ale vieții moderne, civilizate!). Parcă ați investi într-un serviciu de deratizare care vă scutește de noi și de problemele noastre sufletești ca de șobolani și gândaci de bucătărie… Îmi dau tot mai mult seama că voi aveți nevoie de industriile divertismentului mai mult decât noi: căci ce v-ați face voi, părinții, dacă într-o zi când s-ar lua curentul, ar trebui să țineți loc de calculator, televizor, bar și prieten la un loc? N-ați fi cu totul depășiți? Ați mai zâmbi așa frumos, relaxați, ca atunci când ne dați bani ca să ieșim în oraș?...
Iată! Nici măcar nu îndrăznim să îndreptăm către părinții noștri strigătul nostru de ajutor… Iată, că nu credem în voi… Unde e dragostea care ne-ar fi dat această credință ? Ați vândut-o demult pe confort, pe gresia și faianța din baie, pe mașina nouă din garaj și pe toate celelalte fleacuri pe care mi le băgați în ochi ori de câte ori simțiți în mine revolta… Și ce mă doare cel mai tare: nu vreți de la mine decât un singur lucru: să ajung la fel ca voi! Pentru asta mă plătiți și-mi îngăduiți toate!
Voi nu vă puteți salva nici pe voi înșivă… Nici societatea, nici școala, forme de senilitate consfințite prin vot o dată la 4 ani…
Numai Dumnezeu ne-ar putea scoate din toată farsa asta tembelă și murdară…Dar El…unde este?
Unde este Dumnezeu, mamă?
Unde este Dumnezeu, tată?
Nu vedeți că înnebunim fără El?
Nu vedeți că banii pe care ni-i dați sunt bani de înmormântare a sufletelor noastre?
Nici profa de religie nu-L cunoaște pe Dumnezeu… Știe doar să mute piesele unui muzeu religios din magazie în sufletele noastre… Ne mai atârnă, în „colierul” disperării noastre, un bolovan pe care scrie religie…
O colegă satanistă m-a invitat să mă alătur grupului lor… Am refuzat-o…. Oricum viața noastră obișnuită semănă cumplit de mult cu ritualul și cultul lor: presupune respingerea, hulirea, batjocorirea și uciderea a tot ce este curat și nobil în noi ca să ne accepte… Cine?!
De aceea și ea și „tovarășii” ei se simt în această lume ca peștele în apă și ceea ce pentru mine este dureros, pentru ea este plăcut….Practic ea îmi cere să mă bucur de rău, de absurdul în care ne cufundăm tot mai mult… de anormalitatea relației noastre…
Dar prefer să mor decât să accept asta…
………………………………………………………………………………………………
Dragii mei, scumpii mei părinți!
Acestea ar fi trebuit să fie ultimele mele cuvinte…
Pregătisem totul, în detaliu… Când a sunat Ana și mi-a zis să mergem la mănăstire… Am refuzat și m-am dus să mă culc; dar stând în pat m-am gândit că dacă tot m-am hotărât să mor, ce mai contează? Dacă cineva m-ar face să mă răzgândesc, înseamnă că hotărârea mea e o iluzie, înseamnă că mi-e frică, înseamnă că nu fac decât să spun cuvinte goale, să-i mint pe toți ca să mă dau în spectacol, și în cel mai scârbos, acela de a cerși atenție cu moartea ta…
Când orice ai face și tot nu ești băgat cu adevărat în seamă, nu-ți mai rămâne decât moartea: știi că la înmormântare vor fi sentimente adevărate, că vei fi plâns și regretat așa cum nu ai fost niciodată, ȘTII CĂ ATUNCI VEI AVEA VALOAREA PE CARE O MERITĂ ORICE OM DE PE PLANETA ASTA CÂND ESTE ÎN VIAȚĂ, mila aceea esențială care, oricât de căzut ai fi, te împinge să te agăți de viață… Știi că oamenii de lângă sicriul tău se vor fi trezit cu adevărat, că te vor privi și-ți vor vorbi din inimă… DIN INIMĂ…DIN INIMĂĂĂĂ!!!!!!!!.....
Asta am găsit la mănăstire, mamă și tată: propria INIMĂ!
Mă dusesem să dărâm ultima redută a vieții, mă dusesem să înfrunt și ultimele argumente ale sufletului, cele religioase… M-am dus cu o hotărâre furioasă…
Am intrat în chilia unui călugăr subțire și palid, care privea în podea ca și cum ar fi urmărit o furnică prin microscop… Mi-a făcut semn cu mâna să mă așez pe un scaun, apoi s-a așezat și dânsul…
Au trecut câteva minute până când să-mi dau seama că tăcerea lui e mai puternică decât furia mea, și viața din trupul acela numai piele și os, înmiit mai tare decât lumea plină de disperare și ipocrizie din care veneam… Încet-încet, fără un sunet, inima mi se dezgheța: frigul din ea se evapora ca și cum suflarea caldă a cuiva ar fi cuprins-o, ca și cum un suflet ar fi intrat în mine și mi-ar fi îmbrățișat sufletul ca să-l încălzească…
N-am crezut că există așa ceva, o astfel de dragoste…. Am văzut mereu numai atingerea trupurilor, îmbrățișarea lor disperată, care nu atinge sufletul, care lasă sufletele și mai singure și mai pustii …și mai reci…
EXISTĂ DRAGOSTE, MAMĂ!!!
EXISTĂ DRAGOSTE, TATĂ!!!
Suntem în noiembrie și-n mine e primăvară! Înțelegeți?
Sunt plină de izvoare care curg prin noroiul pe care l-au lăsat toate iernile vieții mele în urmă… care acum nu mai e ascuns sub falsul alb al zăpezii…. Văd în mine toată murdăria lumii și am mai multă poftă de viață ca oricând! Dar e Soare pe cerul sufletului meu, Lumină și căldură, și știu că El are puterea de a usca totul și de a face să crească iarba; și că vor ieși flori….
Stăteam în chilia aceea, într-o tăcere tot mai caldă și mai duioasă… Mă așteptasem să fiu întâmpinată cu reținere, să fiu judecată și combătută, mustrată, luată la rost, să mi se țină predici… Și nimic din toate acestea… Doar un preot călugăr care tăcea… Doar metaniile din mâna lui se mișcau încet ca un ceas care măsura, nu timpul, ci mila… De la o boabă la alta, mila aceea plină de înțelegere, tot creștea… până mulțimea ei mi-a apăsat inima atât de tare încât am izbucnit în plâns… M-am aruncat la picioarele lui și am început, plângând în hohote, să spun totul, TOTUL, TOOOOTTTUULLL….