Ovidiu, eu iti voi da ex. m-rea Sihastria. Intamplator (sau poate nu:)) adesea stateam in chilie la pr. Cleopa si transcriam pomelinicele date de oameni. Unii scriu atat de urat incat parintii de straduiesc sa descifreze cele scrise. Crede-ma ce am putut citit acolo...sa ma fereasca Dzeu. De foarte multe ori gaseam scris pe pomelnic, nebotezat, de alt credinta, sinucis, mort fara lumanare samd. Cei care erau "cu probleme" parintele m-a invatat sa le scriu in drept F.P. adica fara particele. Bineinteles curioasa din fire cum sunt:D am intrebat de ce? Parintele mi-a explicat asa: Cand cineva are prob. speciale ( bolnav, exemen etc) solicita sa fie pomenit la sf Proscomidie. Particica ce se scoate pentru respectivul va fi pusa in Sfantul Potir si transformat in Sfantul Trup al Domnului nostru Iisus Hristos. Daca omul nu este botezat, esste in afara Turmei nu se poate uni cu Hristos prin aceea particica nu? Oricum eu nadajduiesc ca ma va corecta eventual bunul nostru Negroponte daca am scris ceva gresit, ca Nu e joaca! Cat despre rugaciunile speciale, sf Liturghie este impartita in 2 parti. Pentru vii si morti. La un moment dat preotul spune, "cei chemati iesiti ca nimeni din cei chemati sa nu ramana" acel cuvant se refera la cei nebotezati. Daca am gresit undeva nadajduiesc ca ma va corecta un TEOLOG:)
|