Subiect: Everghetinosul
View Single Post
Vechi 11.09.2007, 18:57:08
OvidiuO OvidiuO is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.08.2007
Implicit

" Odata demonii s-au ridicat impotriva lui avva Arsenie (348-448) si l-au hartuit in chilia sa. Cand cei ce il slujeau au venit la el si au stat in afara chiliei, l-au auzit strigand catre Dumnezeu zicand: "Dumnezeul meu, nu ma parasi, caci nu am facut niciodata nimic bun inaintea vederii Tale. Daruieste-mi insa dupa masura bunatatii Tale sa fac inceput."

Un frate l-a vizitat pe avva Ammon si i-a zis:
- Avva, da-mi cuvant ! Si a ramas cu Batranul un rastimp de sapte zile, insa nu a auzit nimic de la el.
Cand era sa plece, avva Ammon i-a zis:
- Pana la aceasta zi, pacatele mele au devenit zid de intuneric intre Dumnezeu si mine."

Avva Daniel (sec. V) a istorisit ca traia odata o femeie tanara in Babilon, fiica stapanitorului acelui loc, care avea in ea un demon. Tatal acelei fete cunostea un monah, pe care il iubea si pe langa care staruia sa ii vindece fiica. Monahul i-a raspuns: "Nimeni nu poate sa-ti vindece fiica, decat niste sihastri pe care ii cunosc.
Dar daca ii chemam, din modestie, nu vor consimti sa faca un astfel de lucru. Este mai bine pentru noi sa facem cele urmeaza: atunci cand vin la piata sa-si vanda lucrul mainilor, sa pretindem ca le cumparam marfa si sa-i invitam in casa ta pentru a le da banii. Cand vor veni, cere-le sa se roage pentru fiica ta. Cred ca daca vor face acest lucru, ea se va vindeca."
Astfel, ei au purces la targ si l-au gasit pe ucenicul unuia dintre Batrani, care statea acolo sa vanda lucrul mainilor lui. Oamenii stapanitorului l-au luat, impreuna cu cosurile sale, si l-au dus la resedinta stapanitorului, pentru ca acesta sa-si poata primi plata pentru marfa. Indata ce au intrat, fata demonizata a alergat la el si i-a tras o palma. Calugarul a intors si celalalt obraz, punand in practica porunca Domnului: "Celui care te loveste peste obrazul drept, intoarce-i si pe celalalt." Aceasta purtare l-a zdruncinat pe demon, care a strigat cu voce inspaimantatoare: "O, ce naprazna ! Porunca lui Hristos ma alunga !" si de indata a iesit din femeie. In aceea clipa ea s-a insanatosit si a redobandit judecata mintii. Aceasta intamplare a ajuns la cunostinta Batranilor care l-au preamarit pe Dumnezeu, zicand ca nimic nu nimiceste mandria diavolului ca smerenia inspirata de poruncile lui Hristos.
Reply With Quote