Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Nu. În niciun caz nu trebuie să credem că rugăciunea, dacă nu e "în duh de pocăință", ar atrage osânda. Nimeni din cei care îi cer Domnului pește nu primește aspidă.
La Împărtășanie, da ! A te împărtăși în nevrednicie, poate atrage osânda, fiindcă înseamnă a adăuga marele păcat al sacrilegiului la cele care deja atârnă de suflet. Avem un argument liturgic pentru asta, acel crez dinainte de cuminecare, în care spunem "nu spre osândă să-mi fie împărtășirea aceasta..."
Dar, în ceea ce privește rugăciunea, nu avem nimic asemănător. Rugăciunea poate fi primită, sau poate să nu fie primită, dar osânda nu o poate atrage. Cu alte cuvinte, în urma rugăciunii credinciosul nu poate ajunge într-o stare mai rea decât aceea dinainte de a se fi rugat. Rugăciunea este și pentru drepți, și pentru păcătoși. Și vii, și morții, toți pot trage folos vorbind cu Dumnezeu. Fiindcă, în fond, este ceea ce facem: când noi vorbim cu Dumnezeu, numim asta: "rugăciune".
Frate ! Simți că boala mândriei, care e început tuturor bolilor, încă se mai cuibărește în inima ta ? Roagă-te ! Nu te gândi că Dumnezeu te va trăzni fiindcă îndrăznești să te rogi Lui în această stare, fiindcă El ți-a spus ție: "îndrăznește!" și a spus: "cere, și ți se va da!". Cere-i lui Dumnezeu umilitatea și El ți-o va da. Dacă mândria e regină și începătoare a relelor, contrariul ei, umilitatea, e începutul fericirilor! Nu crezi? Citește în Matei cap 5, ori ascultă la Sf Liturghie care este ordinea "fericirilor" și vezi care e începătoare tuturor. Și atunci, te întreb: Tatăl ceresc, care vrea să fii fericit împreună cu El timp de o veșnicie, cum crezi că îți va refuza fericirea aceasta, nedându-ți arvuna ei?
De aceea, spun: cei care socotesc că s-au pocăit, să se roage ca să-I mulțumească Domnului și să nu fie asemenea fariseilor. Iar cei care socotesc că nu s-au pocăit destul, și aceia să se roage, ca să primească acest mare dar !
|
Frate, in practica ortodoxa sunt unele momente care i-au facut pe cei vrednici sa scrie ceea ce am spus eu mai sus. Pe ei ma bazez, pe acei traitori. Eu doar am simtit o clipa adierea adevarului de care e plina viata si scrierile lor.
Nici vorba, Dumnezeu nu trazneste pe nimeni care se roaga, dar nu la asta face referire postarea mea. Ci la greutatea asezarii in buna pocainta, cu regret sincer fata de raul facut, cu lacrimi etc.
E vorba despre viata reala, plina de pacat. Unii constientizeaza mai bine aceasta, prin harul Duhului, altii mai greu. Sunt nevoit sa imi tin mintea-n iad, stiu mult prea bine asta ca sa mai dau curs vreunei alternative.
Ca nu deznadajduiesc, asta e partea a doua. Si are grija de asta mai mult Biserica decat mine, care singur fiind as putea cadea oricind zdrobit de deznadejde.
Nu sunt nici pietist nici sfant. Caut doar sa deprind mestesugul mersului pe Cale, atat cat imi sta in putinta.
Sa ne auzim cu bine!
Dumnezeu sa ne ocroteasca pe toti, pe noi copiii Lui, crestinii! AMIN+