Subiect: lucruri aiurea
View Single Post
Vechi 29.08.2006, 15:39:53
Clausemi
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de primus
am fost de curind la o nunta. in biserica in care s-a oficiat cununia religioasa era o pictura f frumoasa, am admirat-o citeva minute.
uitindu-ma pe peretele de la iesire, sa-mi pice fatza si mai multe nu: pe vreo 3 metri era pictat nimeni altul decit teoctist, patriarhul... ca ce chestie? e vreun sfint ceva? ce e cu aroganta asta? cu pupincurismul asta extrem? am scapat de cultul personalitatii lui ceausescu, dam in cultul personalitatii lui teoctist????
Nu este vorba de pupincurism si nici de cultul personalitatii...
Conform canoanelor bisericesti cu referire la Erminii...adica regulile de pictare a unei icoane sau a unei biserici ortodoxe...in pronaos(a treia parte a bisericii care se afla in zona de intrare sau iesire din biserica)se pot picta binefacatori,ctitori ai acelei biserici si episcopi sau alte fete bisericesti care au trait in perioada de constructie si nu numai,fara a fi obligatoriu ca acestia sa fie canonizati de biserica ca fiind sfinti.In general din randul clericilor acolo sunt pictati patriarhii,mitropolitii sau arhiereii,indiferent de rangul administrativ pe care il au.

Pt mai multe lamuriri poti sa citesti in Liturgica.
Reply With Quote