Subiect: Mandria
View Single Post
Vechi 17.01.2012, 10:19:15
CelMandru's Avatar
CelMandru CelMandru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.04.2011
Locație: București
Religia: Ortodox
Implicit "Cel ce voiește să vina după Mine..." (Mc. 8, 24)

Citat:
În prealabil postat de alicia Vezi mesajul
Usor de spus greu de facut...oamenii din ziua de azi sunt prea delasatori si le place sa traiasca in pacate,mandrie...e greu sa te lupti cu tine insuti!
E greu într-adevăr, dar Hristos ne-a arătat, prin Crucea Sa, cum să biruim. Cum scrie mai jos sfântul Inochentie al Odessei, Hristos ne-a lăsat dumnezeiescul Testament. Să nu luăm seama la așa ceva, delăsându-ne și fiind indiferenți, este nu nesocotință, ci batjocură. Lupta cu patimile e cea mai grea cruce, pe care trebuie s-o purtăm cu credință. S-o purtăm cu nădejde, cu sudori, cu nevoință, așa cum putem, până la moarte. Cu ajutor neîncetat de la Domnul. Cu Sfânta Rugăciune. Să nu lăsăm niciodată rugăciunea. Să cădem de fiecare dată în genunchi în fața Stăpânului, cu lacrimi, și să-i cerem preadulcea milă.

Grea este crucea, dar de vrei să te mântuiești, cere ajutorul preabunului Dumnezeu. De-ai ști cât de Bun este, n-ai putea niciodată să-ți dezlipești gândul și inima de Dânsul. Fără El, oricum, nu ești în stare de nimic. Roagă-te, omule! Roagă-L pe Bunul Dumnezeu să te miluiască! Roagă-O pe Prea Sfânta Născăctoare să rămâi pe calea cea dreaptă. Să ai credință. Să poți să înduri totul cu bucurie, cu răbdare și smerenie, mulțumindu-i Domnului Dumnezeului Tău care-ți vrea întotdeauna binele, fără să-ți dai seama.

<<Cel ce nu-și va lua crucea sa și să vină după Mine, acela nu este Mie vrednic (Mt. 10, 38).

Deși nu e ușor acest sceptru împărătesc, dar totuși e sceptru! Deși nu e de aur cununa de spini, dar totuși e cunună! Cel ce vorbește din mormânt, acela are dreptul să ceară viața. Cel ce și-a pus pentru noi sufletul Său (In. 10, 15-17), Acela nu ne va da în loc de pâine piatră (Mt. 7, 9). Gata suntem, Doamne, gata suntem să primim și crucea din mâinile Tale. Dar ce vom face, când vom slăbi sub povara acestei cruci? Tu singur știi că duhul este treaz, dar trupul neputincios (Mc. 10, 38); Tu însuți ai cerut ajutor când ai fost părăsit pe cruce de Tatăl. Unde să alergăm noi când vom cădea sub povara crucii pe calea spre împărăția pe care ne-o făgăduiești nouă?

"Să nu se tulbure inima voastră; credeți în Dumnezeu și în Mine credeți" (In. 14, 1). "Fără Mine nu puteți face nimic" (In. 15, 5). Dar dacă veți rămâne întru Mine, și cuvintele Mele vor rămâne întru voi; oricâte veți voi a cere vă vor fi date vouă. Până acum nu ați cerut nimic întru numele Meu; cereți și veți lua. Și de veți cere ceva de la Tatăl întru numele Meu, voi face vouă, ca să se proslăvească Tatăl întru Fiul (In. 16, 23, 24; 14, 13). Acestea am grăit vouă, ca pace să aveți întru Mine. În lume scârbe veți avea, însă îndrăzniți, Eu lumea am biruit (In. 16, 33).

După astfel de făgăduințe nu mai are loc, fraților, nici o îndoială și nici o temere. Testamentul este adevărat; pecetluit cu sânge, adeverit de cer și pământ, primit și întărit de Tatăl! După un astfel de Testament nu mai pot avea loc nici un fel de răstălmăciri. Nici la testamentele omenești nu îndrăznește nimeni a-și adăuga cuvintele sale; îndrăzni-vom oare a adăuga cuvintele noastre la un testament dumnezeiesc? Tot cel ce are urechi de auzit a auzit cea de pe urmă voință a Domnului său; de voiești împărăția, suie-te pe cruce! De vei slăbi sub povara crucii, aleargă către Tatăl; de va întârzia a-ți răspunde Tatăl, cere ajutorul Fiului! Fii credincios până la moarte (Apoc. 3, 10), și oricine ai fi tu, vei ședea pe tronul făgăduit ție (Apoc. 3, 21). Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele celui ce șade acum în mormânt nu vor trece (Mt. 24, 35).>> (Sfântul Inochentie al Odessei)
"A fost întrebat avva Ammona ce este calea cea strâmtă și îngustă, și a zis: calea strâmtă și îngustă înseamnă a-ți struni gândurile, și a-ți nimici voia ta, de dragul lui Dumnezeu. Asta înseamnă „iată noi am lăsat toate și ți-am urmat Ție“ (Matei, XIX, 27.)." (Despre avva Ammona, Patericul Egiptean)
Reply With Quote