Subiect: Mandria
View Single Post
Vechi 17.01.2012, 10:40:53
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de alicia Vezi mesajul
Usor de spus greu de facut...oamenii din ziua de azi sunt prea delasatori si le place sa traiasca in pacate,mandrie...e greu sa te lupti cu tine insuti!
Nu cred ca suntem pe deplin constienti de pacatul si mandria in care ne complacem. In inselarea noastra, suntem incredintati ca pacatul nostru e mic in raport cu al celorlalti, iar despre mandrie, cu cat ne trage cineva de manecuta, cu atat suntem mai orbiti de furie si spunem vrute si nevrute ca si cum ar avea vreo legatura cu ceea ce suntem noi de fapt. Oare cu cine ne luptam? Cu noi insine, sau cu Dumnezeu? El ne tot trimite incercari, iar noi i le servim la fileu, cat mai strategic, sa nu cumva sa castige vreun punct.
Omul este un munte de mandrie. Atat timp cat il lasi sa se plimbe tantos printre pitici, esti tu insuti un pitic minunat, vrednic sa primesti o bombonica si o mangaiere pe crestet. Daca indraznesti sa-i spui ca a calcat din neatentie intr-un rahat sau intr-un musuroi de furnici, te face una cu pamantul fiindca esti unul dintre razvratiti care n-ai inteles inca dreptul si meritul lui.

@CelMandru
Citat:
În sfârșit, un mijloc foarte bun pentru a învinge duhul mândriei duhovnicești este și ideea menirii noastre. Virtuțile tale sunt lăudate de oamenii cei asemenea ție. Dar oare pentru oameni trebuie să fii tu virtuos? În lumea aceasta și lucrurile mici pot să se pară mari. Dar oare tot așa va fi și în lumea nouă, unde vei merge tu și unde vom merge cu toții? Noi vom locui cândva cu îngerii și vom veni în contact chiar cu Dumnezeu. Suntem noi oare destul de curați pentru aceasta? Nu se vor topi oare virtuțile noastre înaintea ochilor dumnezeirii? Isaia Proorocul toată viața și-a petrecut-o în fapte bune și s-a învrednicit să fie ales prooroc; și, cu toate acestea, când s-a văzut înaintea tronului dumnezeirii, atunci, cuprins fiind de groază, a strigat: "Ticălos om sunt eu, căci buze necurate având, și pe Domnul Savaot cu ochii L-am văzut" (Is. 6, 5) și n-a vrut să se liniștească până când îngerul nu l-a curățit prin atingerea buzelor lui de un cărbune de pe jertfelnicul dumnezeiesc. Vezi dar, când îți vine duhul mândriei, închipuiește-ți că te afli nu înaintea unei adunări de vameși și farisei, ci înaintea tronului lui Dumnezeu celui desăvârșit, și desigur vei striga ca și Isaia, văzând sărăcia sufletului tău și necurăția inimii tale, și corpul și sângele atotcurățitor al Dumnezeului-Om vor deveni pentru tine absolut indispensabile, vor deveni cărbune curățitor.>>
Cum as putea face sa-mi bag in cap toate cele spuse aici si sa nu-mi mai iese in veci de-acolo? Cum as putea face sa-mi insusesc aceasta stare de fapt si sa-mi fie mod de viata?
Din pacate, desi Dumnezeu ne pune zilnic la dispozitie metode simple de inteleptire, noi continuam sa privim pe deasupra si nu intelegem nimic din ce vrea El de la noi, nu doar de la altii. Si iata ca, precum proorocul, ajungem inaintea tronului lui Dumnezeu, singuri cu pacatele noastre. Ne va mai pasa de mirosul de transpiratie a celor din autobuz? Acela ni se va parea parfum. Se spune ca daca omul ar sti cum miroase diavolul s-ar ingrozi. Menirea mea pe lume nu este sa-l judec pe celalalt, ci sa-i caut faptele bune, pe care sa le fac si eu daca pot. Am reusit sa schimbam locul intelepciunii cu al filosofiei ieftine; am ajuns sa ne imbatam de placere cand privim catre cineva artificial sulemenit, si sa strambam din nas la cineva care se intoarce de la munca, transpirat si murdar...

Astazi este praznuirea Sfantului Antonie cel Mare si se cuvine a-l aminti. Se spune ca odata a auzit un om strigand dupa ajutor, ca din gura de sarpe. Apropiindu-se, l-a descoperit pe acesta cazut intr-o groapa si l-a intrebat de ce urla asa de tare? Omul a raspuns ca a cazut acolo de trei zile si de atunci n-a mancat nimic. "Pai eu n-am mancat nimic de 40 de zile si nu mai mai strig asa". Dar vocea lui Dumnezeu s-a auzit intr-o clipa: "Cu harul Meu, Antonie... Cu harul Meu."

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote