Sa va mai spun cate ceva despre aceasta carte:
"A aparut in anul 1783 la Venetia. Cartea aceasta care este de fapt ca si Filocalia, o colectie cuprinzand invataturi din Sfintii Parinti, precum si intamplari din viata unor sfinti, a fost alcatuita pentru prima data de un monah cu numele de Pavel, ctitor al manastirii Maicii Domnului Binefacatoarea, de unde si numele "Everghetinos" dat acestei colectii. Prima editie din 1783 a fost urmata de a doua, la Contantinopol, in anul 1861, si apoi de o alta la Atena in 1900-1901. iar ultima editie a fost din Atena in patru volume, incepand cu 1959, sub ingrijirea ieromonahului Victor Matei, staretul unei manastiri aproape de Atena care a editat si multe alte carti patristice. Cartea "Everghetinos" a fost inmanata lui Nicodim Aghioritul de catre Macarie din Corint cu ocazia vizitei sale la Athos pe la 1777. Nicodim a corectat cartea de unele erori, tinand seama de manuscrisele corecte gasite in manastirea Cutlumus, si i-a scris si o prefata, in care lauda pe Sfintii Parinti care au luptat impotriva ispitelor, s-au curatit si s-au luminat prin harul dumnezeiesc. (culese din date despre opera scrisa a Sf. Nicodim Aghioritul)"
Avva carion spunea: "M-am trudit mai mult decat fiul meu Zaharia, si cu toate acestea nu am dobandit masura virtutii sale, datorita smereniei si tacerii sale."
Odata in timp ce acelasi avva Zaharia statea la Sketis, el a avut o viziune. S-a sculat de indata si i-a istorisit Batranului sau, avva Carion. Acesta din urma, fiind o fire practica, nu avea cunostinta unor astfel de intamplari. S-a ridicat din locul unde statea si l-a lovit pe Zaharia, zicand:
- Aceasta vedenie a venit probabil de la demoni.
Insa intrucat avva Zaharia continua sa aiba aceeasi viziune, intr-o noapte a plecat din chilia sa si s-a dus la avva Pimen.
Dupa ce l-a gasit pe avva Pimen, i-a povestit despre viziune si ca a simtit o senzatie arzatoare ilauntrul sau. Batranul si-a dat sema ca aceasta intamplare venea de la Dumnezeu si i-a zis lui Zaharia:
- Mergi la Batranul cutare si pune la inima ceea ce iti va spune.
Avva Zaharia s-a dus de-ndata la acest Batran, care inainte ca Zaharia sa fi deschis gura si sa-i spuna ceva, i-a descris cu amanuntime tot ce i se intamplase si, in concluzie, i-a zis:
- Aceasta viziune este de la Dumnezeu, insa mergi si supune-te parintelui tau duhovnicesc.
Avva Moise l-a intrebat o data pe acelasi Zaharia:
- Spune-mi Batrane, ce trebuie sa fac ?
Indata ce avva Zaharia a auzit aceasta, a cazut in picioarele lui avva si i-a zis:
- Parinte, pe mine ma intrebi ?
Atunci avva Moise i-a zis:
- Crede-ma, Zaharia, copilul meu, ca am vazut Duhul Sfant coborand asupra ta si din aceasta pricina ma simt constrans sa te intreb.
Atunci Zaharia si-a luat culionul pe cap si l-a pus sub picioare si calcandu-l a zis:
- Daca un om nu este zdrobit in acest fel, nu poate fi monah.
|