Ce nu imi place in Biserica? Daca ma refer la acea parte a Bisericii care suntem noi forumistii, imi place mai putin cand nu luam aminte la cuvinte ca acestea, spuse in continuare de Sfantul Antonie cel Mare:
Deci, daca ne vor afla temindu-ne si tulburindu-ne, indata si ei ca niste talhari aflind loc nestrajuit, intra la noi si ne infricoseaza. Daca ne vad infricosindu-ne, mai mare fac temerea intru naluciri si intru ingroziri; atunci printr-acestease munceste ticalosul suflet. Iar daca ne vor afla bucurindu-ne si gandind ale Domnului, si socotind ca toate sunt in mana Lui, si ca nu poate nimic diavolul asupra crestinilor, stiind ca nicidecum n-are stapanire asupra cuiva, atunci, vazind ei sufletul intemeiat cu niste ganduri ca acestea, se intorc rusinati. Astfel vrajmasul, vazindu-l pe Iov ingradit, s-a dus de la dansul; iar pe Iuda vanzatorul, aflindu-l lipsit de acestea, l-a robit.
Drept aceea, daca voim a defaima pe vrajmasul de-a pururea, sa gandim la cele ale Domnului, ca sa se bucure de-a pururea sufletul cu nadejdea; atunci vom vedea ca niste fum jucariile diavolilor si mai degraba ii vom vedea pe ei fugind, decat gonind pe altii. Caci ei sunt, dupa cum am zis mai inainte, foarte fricosi, asteptind de-a pururea focul cel pregatit lor. Inca si acest semn sa aveti de la sine spre neinfricosare impotriva lor, adica, cand vreo nalucire vi s-ar face, sa nu cadeti mai inainte in frica, ci indraznind, intrebati-o intai in ce fel este: "Cine esti tu si de unde?"
Si daca va fi aratare a sfintilor, deplin te va adeveri pe tine, iar frica ta intru bucurie se va preface; iar daca va fi diavoleasca, indata se va slabi, vazind cugetul intarit. Caci este semn al netulburarii a intreba asa: "Cine esti si de unde?" Asa intrebind Isus al lui Navi, s-a invatat; iar vrajmasul nu s-a tainuit de Daniil cel ce l-a intrebat.
Acestea vorbin Antonie, toti se bucurau. Si intr-unii crestea darul faptei bune, iar dintr-altii iesea imputinarea la suflet si parerea inceta.Deci toti se plecau a defaima bantuirea cea diavoleasca, minunindu-se de darul cel dat lui Antonie de la Domnul, spre deslusirea duhurilor.
Iata, sa luam aminte si sa ne vedem de rosturile noastre, cu nadejde tare, aducind lauda lui Dumnezeu pentru toate si nevoindu-ne fiecare dupa puteri.
Sa ne rugam unii pentru altii. AMIN+
|