View Single Post
Vechi 19.01.2012, 12:26:10
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Dacă a dispărut și această fragilă linie de demarcație, eu nu mai pot să adaug nimic... poate o vor restabili coreligionarii tăi...

Poate ai dreptate, ne-am depărtat nițel de subiect, dar sesizez din nou (cred că este a treia oară pe acest forum) o mentalitate stranie la un creștin, anume acea periculoasă suspiciune de transmitere deformată în mesajul Scripturii. Nu e vorba de πόλεμος aici, ci de subiecte mult mai de substanță, iar exemplul meu concret cu probe materiale, poate fi repetat în dreptul fiecărui subiect important de doctrină biblică: transmiterea fidelă a textului sacru pe parcursul a 17 secole sugerează o atitudine similară de reverență față de Cuvântul Domnului în primele trei secole, secole ale purității și dragostei dintâi pentru era creștină.
Au existat manuscrise originale ale Scripturii, Scriptura nu este o plăsmuire a clerului din creștinismul primitiv - așa cum ar putea cineva înțelege din cuvintele tale, iar Providența Divină manifestată în prezervarea manuscriselor existente s-ar putea ca în viitor să scoată la iveală exemplare și mai vechi ale Scripturii. Deja s-au descoperit fragmente din "perioada martorilor" și n-ar fi exclus să asistăm la descoperiri epocale de genul sulurilor de la Marea Moartă.

Ești dotat, inteligent, nu înțeleg de ce faci aceste eforturi în a ne dovedi un minuscul caracter, ar trebui să fi mult mai natural...
Trices iar mă iei cu texte de-astea de securist convertit pe jumătate la o ideologie religioasă convenabilă? Limbajul e neutru, modul de utilizare este conform sau neconform cu adevărul. Aici nu intră în discuție limbajul confiscat ideologic și transformat în limbaj de lemn.
Un ortodox nu are ”coreligionari”, întrucât Biserica nu e expresia unei religii printre altele. Coreligionari ai tu, și alți rătăciți de bunăvoie din spectrul neoprotestant al creștinismului denaturat căzut în religie. N-am pretenții să pricepi diferența asta, așa că nu mai intru în amănunte.

În privința Sfintelor Scripturi dovedești iar că ești prizonierul mitologiilor fondatoare inventate de sectele desprinse din catolicism și protestantismul clasic. Scriptura nu are valoare soteriologică, ruptă de experiența eclezială care a generat-o, altfel riști să cazi în situația de care se vorbește în 2 Petru 3:15-16. Nu poți să ingnori credința Bisericii și să-i folosești patrimoniul, în afara cazurilor în care ești fie imbecil, fie tâlhar sau, mai grav, lacom de putere. Pe unii ca voi nici dracii nu-i cunosc ca fiind creștini :
Și au încercat unii dintre iudeii care cutreierau lumea, scoțând demoni, să cheme peste cei ce aveau duhuri rele, numele Domnului Iisus, zicând: Vă jur pe Iisus, pe Care-l propovăduiește Pavel! Iar cei care făceau aceasta erau cei șapte fii ai unuia Scheva, arhiereu iudeu. Și răspunzând, duhul cel rău le-a zis: Pe Iisus Îl cunosc și îl știu și pe Pavel, dar voi cine sunteți? Și sărind asupra lor omul în care era duhul cel rău și biruindu-i, s-a întărâtat asupra lor, încât ei au fugit goi și răniți din casa aceea. ( FA 19:13-16)

Lasă tu manipulările infantile și periajele ipocrite, mai ales când vin de la un ins care parazitează cu nesimțire un forum ortodox doar pentru a face propagandă sectei lui abjecte.