View Single Post
  #16  
Vechi 20.01.2012, 12:15:04
CelMandru's Avatar
CelMandru CelMandru is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 11.04.2011
Locație: București
Religia: Ortodox
Mesaje: 188
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AGabriela Vezi mesajul
Sigur ca rugaciunea trebuie sa fie in orice clipa in minte, si mintea la Dumnezeu. Dar este foarte greu cand te lasi apasat de deznadejde, care vine insotita si cu o oarecare neputinta.
Mai mult nu știu ce pot să vă mai zic. După părerea mea, așa cât înțeleg din cele scrise, dumneavoastră aveți un model sănătos de gândire, prin faptul că realizați importanța vitală a rugăciunii. Evident că veți întâmpina tot timpul greutăți în a face binele. Întotdeauna va fi așa, pentru că vrăjmașul diavol lucrează neîncetat și pune piedici râvnitorilor, lăsându-i în pace pe ce-i care se complac în patimi, pentru că aceia singuri se duc spre pierzare. Iată mai jos o pildă relevantă:

„Povestit-a oarecare dintre bătrâni că un frate ce petrecea în Egipt mergea pe drum și sosind noaptea a intrat într-un mormânt să se apere de frig. Trecând și demonii pe acolo, au grăit unul către altul: „Vedeți câtă îndrăzneală are acest călugăr, ia să-l îngrozim pe el!” Și a răspuns altul: „La ce să-l mai înspăimântăm pe el, că acesta este al nostru , făcându-ne voia noastră: mâncând, bând, clevetind și negrijindu-se de slujba sa. Ci mai vârtos, până când va zăbovi el în acestea, noi să mergem și să necăjim pe cei ce ne necăjesc pe noi și ne luptă cu rugăciune ziua și noaptea!” Din asta putem înțelege că pe cei care nu suportă grija de mântuire îi trec cu vederea și demonii, că ei se grăbesc să câștige vânat gras, adică pe nevoitorii care îi supără totdeauna și-i rănesc.” (Sf. Ioan Iacob, Hrană duhovnicească)

Însemnați-vă cu Sfânta Cruce, rostiți rugăciunea în tot locul și în tot ceasul. Credeți în puterea lucrătoare a rugăciunii, în mila Dumnezeu. “Toate câte cereți, rugându-vă, să credeți ca le-ați primit și le veți avea.” (Marcu 11,24). Credința însăși vă poate mântui. (un cuvânt folositor despre credința adevărată: http://www.credo.ro/credinta.php).

Nu vă mâhniți că nu ați atins "perfecțiunea" în rugăciune. Rugăciunea simplă spusă din inimă e toată averea dumneavoastră, și e mai puternică decât orice nevoință. Deznădejdea o alungați cu rugăciune. Oricând că vine un astfel de gând, tăiați-l imediat cu sabia rugăciunii. Nu-l lăsați să se cuibărească în minte, și apoi să pună stăpânire pe inimă. Numai rostirea preasfântului nume al Mântuitorului este suficientă. Dar să fiți convinsă că întărirea o găsiți numai la Dumnezeul care v-a creeat și din îngăduința căruia încă mai faceți umbră pământului. Oricât de păcătoasă sunteți, nu vă pierdeți nădejdea. Dumnezeu spune: "Nu vreau moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu" (Iezechiel 33;11). Așa că încă sunteți pe pământ pentru a vă îndrepta, pentru a vă întoarce fața către Hristos. Dumnezeu încă vă așteaptă. Nu așteptați ceasul morții, pentru nu știți când va veni, și atunci este posibil ca Dumnezeu să-și întoarcă Preasfânta Față de la dvs. Atunci veți regreta acest mic "chin", care este incomparabil mai dulce decât chinul veșnic.

Dacă aveți o icoană acasă cu Maica Domnului, plecați-vă genunchii în fața Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, și cu lacrimii de pocăință cereți-vă iertare pentru puțina credință și nădejde. Cere-ți ajutorul Preabunei Maici în tot ce faceți. Plecați capul în fața Ei, și spuneți-vă oful, recunoaște-ți greșeala, cereți milă și îndurare precum fiul risipitor. Credeți cu toată ființa că Ea este Mama Preabună, la picioarele căreia puteți cădea de fiecare dată, ungându-I-le cu lacrimi fiebinți, precum Maria Magdalena a făcut Mântuitorului, și veți primi iertare pentru păcate precum această femeie, care a ajuns sfântă datorită căinței sale.

Gândiți-vă care este scopul vieții dumneavoastră pe pământ. Gândiți-vă că totu-i trecător, și că veșnic e numai Unul Dumnezeu, lângă care sufletul se poate odihni după moarte. Dar asta prin credință vie, prin respectarea Dumnezeieștilor Porunci.

Citat:
În prealabil postat de AGabriela Vezi mesajul
In mare parte teoria o stiu, dar practica este mult mai grea.
Teoria asta de fapt nu prea e teorie. O formulă matematică e teorie, o reacție chimică e teorie, o ecuație fizică e teorie, ș.a.m.d.. Un roman, o poezie pot fi ancorate în realitate mai mult sau mai puțin. De obicei includ o tentă subiectivă, o trăire a autorului așternută pe hârtie. Dar, Sfânta Scriptură sau scrierile Sfinților Părinți sunt cu mult mai mult decât atât, și în orice caz nu sunt teorii. Practica aceasta de care vorbiți dumneavoastră se poate materializa prin rugăciune și slujirea aproapelui mai mult decât a sinelui. Folosiți-vă liberul arbitru, și înfăptuiți binele. Încercați. Neîncetat. Aceasta este părerea mea personală.

"Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună."(2 Timotei 3: 16-17)

Iertare din nou pentru îndrăzneală! Mie îmi place ce ați scris, dar mă mâhnesc când aud cuvântul deznădeje, căci și eu mă lupt cu otrava asta. Mai că pune stăpânire pe mine. Dar mai primesc câte-un bobârnac, așa câteodată, care parcă mă trezește din letargie. Slavă Domnului! Să nu vă supărați pe mine dacă v-am jignit cu ceva, vă rog! Maica Domnului să vă întărească în credință, și să vă dea răbdare! Doamne ajută!
__________________
"A fost întrebat avva Ammona ce este calea cea strâmtă și îngustă, și a zis: calea strâmtă și îngustă înseamnă a-ți struni gândurile, și a-ți nimici voia ta, de dragul lui Dumnezeu. Asta înseamnă „iată noi am lăsat toate și ți-am urmat Ție“ (Matei, XIX, 27.)." (Despre avva Ammona, Patericul Egiptean)
Reply With Quote