View Single Post
Vechi 20.01.2012, 18:52:43
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit continuarea impresiilor din pelerinajul in GRECIA

MANASTIREA SOUROTTI

Situata nu prea departe de Tesalonik.manastirea se vede ca fiind situata sus pe un deal.La ora cind am ajuns nu era inca ora 16,a trebuit sa mai asteptam cam 15 minute pina sa se deschida manastirea spre vizitare si inchinare.Iesim unii din autocar si admiram frumosii chiparosi ,arbori inalti ,drepti si subtiratici ,de la ei venind si expresia ESTI FRUMOS CA UN CHIPAROS!.Dupa deschidera unei frumoase usi din fier forjat, autocarul ne urca intr-o parcare foarte mare de unde ni se ofera o panorama foarte frumoasa a impejurimilor .Apoi trecem pe linga un fel de casa de paza poate si intram in curtea manastirii, care ca toate manastirile din Grecia este din piatra fasonata de culoare bej.In partea stinga linga intrare se afla un robient cu apa potabila ,curtea este mai lunguiata si strajuita de un zid in partea stinga ,iar in dreapta sunt niste cladiri ,pangarul si manastirea.De linga pangar se urca pe niste trepte pina pe o terasa mare care ne ofera o priveliste minunata a imprejurimilor ,iar de pe terasa se intra in manastire.Dar noi nu urcam pe aici ci coborim dupa terminarea inchinarii in manastire.Acest eveniment se intimpla insa la sfirsit pentru ca in fata noastra ,linga clopotnita din lemn ,in spatele ei se afla cimitirul de fapt numai mormintul cuviosuluiPAISIE AGHIORITUL impodobit cu multe flori ,inconjurat de gazon verde care este marginit de un sir tufe de flori albe .Aci ne indreptam cu totii spre a ne inchina la crucea si mormintul celui care ne-a lasat valoroase scrieri pentru mintuirea sufletelor noastre.Fiind in grupul nostru si un numar mare de monahi ,s-a facut un tedeum ,cred ca asa se numeste la mormintul cuviosului ,la care am asistat in timpl cit ne-am si inchinat.Plecam apoi prin curtea manastirii pe o alee spre intrarea in manastire la care ajungem dupa ce o inconjuram pe jumatate.Trecem pe linga un copac foarte mare cu o bogata coroana sub care se afla o multime de tufe de flori diferit colorate frumos aranjate,parca prea frumos si perfect insiruite.Ceva mai departe de acest parc se vede o alta intrare spre chiliile maicilor .
Intram in manastire ne inchinam la icoana Sintului ARSENIE CAPADOCIANUL ,la celelte icoane din manastire,admiram iconostasul si apoi iesim pe frumoasa terasa mare de unde coborim in curtea dejos ,unde pe o mauta se aflau rahat si apa spre servire.Apoi intram si la pagar ca sa ne cumparam inca icoane cit si poza cu cuviosul Paisie Aghioritul.Frumos ca a coborit din muntele Athos ,in rstimpuri pentru a le ajuta pe maicile de aici cu sfaturi pretioase pentru manastire si pentru sufletele lor.
Dupa ce ne asiguram de ste,adica bem apa de la robinetul de liga iesire,plecam mai departe spre

MANASTIREA SFINTA ANASTASIA ROMANA

Ajungem pe inserate la o manastire foarte veche,cu ziduri groase de fortareata.La acea ora se savirsea Vecernia cu litie ,a doua zi fiind praznicul SF.DIMITRIE din Tesalonik.In anticamera manastirii era si loc de cumparat si de pus luminari.La intrare pe partea stinga linga usa admir si ma inchin la icoana Sfintei Anastasia ,foarte frumoasa si luminoasa.Dupa intrare tot in stinga ne apare o icoana tot asa de mare a Sfintei , care se pare ca este foarte veche,in culori inchise ,albastru inchis,icoana facatoare de minuni.Aceasta sfinta de neam bogat ,fiica de mama crestina a devenit si ea crestina si se ocupa de vizitarea in temnite a crestinilor carora le acorda ingrijiri,dupa cuvintul Domnului ,IN TEMNITA AM FOST SI ATI VENIT LA MINE!,De aceea ea este numita si iubitoare de mucenici ,vindecatoare si de asemenea izbavitoare de otravuri.Ziua ei este pe 22 decembrie.Alaturi de aceasta frumoasa si veche icoana ,ce impresioneaza prin vechime se afla tot in stinga un frumos baldachin sculptat cu moaste,dar nu mai retin ale cui erau.Tot aici ne inchinam pe partea dreapta in manastire la capul Sf.Anastasia cit si la moastele Sfintului TEONA,moaste intregi. Care aveau deasupra si icoana Sfintului.Aceasta am facut-o pe parcursul vecerniei la care am avut placerea de a participa ,la sfirsit preotii dindu-ne si piinile pe care le-au binecuvintat si sfintit de pe masa,doua albe ,iar doua sau trei se pare ca erau din cereale.Au primit monahii si ne-au dat si noua putin ..mai asa cu zgircenie ,ei fiind mai multi.Am plecat pe intuneric de la aceasta memorabila cu iz medieval manastire de monahi spre Paralia Katerini ,unde aveam pentru a doua noapte asigurata cazarea la o vila cu multe camere.Acolo eu m-am dus la camera ,am facut un dus si apoi m-am odihnit pentru ca a doua zi urma dupa participarea la hramul SF.MC.DIMITRIE sa plecam spre tara unde aveam sa ajungem spre dimineata zilei de 27 octombrie.Monahii de la Bistrita si mirenii bistriteni s-au dus la un restaurant pentru a lua o cina pe cont propriu.Desigur ca nu toti ne-am permis asa ceva mincarea fiind foarte scumpa in Grecia si in alte spatii decit restaurantul,apoi mai era si oboseala zilei inerenta