Citat:
În prealabil postat de Antonela
cu privire la un aspect pe care l a afirmat unul dintre postanti...ca s a dus intr o marti la Bisrica Sfantul ANTONIE CEL MARE si a avut mirarea sa vada pufoi de oameni..si a fost chiar de ziua sfantului.....Bun...!cineva a afirmat ca cei care sa se inchine sfantului anton de padova ..in fiecare marti...chiar si ortodocsi au un ritual...in fiecare marti...si anume 9 marti la rand?......asta stiu si eu din diferite surse...! ce mi se pare paradoxal este ca la biserica Sfantul Antonie cel mare din capitala....se urmeaza acelasi ritual...stiu pentru ca si eu am fost...in fiecare marti...iar te duci de 9 ori consecutiv si pui acatist pe care ti l citeste preotul in biserica de fata cu tine....iar in a 9 a marti aduci multumire Sfantului...paine,faina,ulei,orez...! bun...eu nu fac nicio afirmatie....doar ca sunt aceleasi practici si la Bierica oRTODOXA SI LA CEA CATOLICA?...CU PRIVIRE LA UN sFANT CARE INTAMPLATOR SE NUMESC LA FEL...dar care au existente total diferite...unul a trait cu cel mult 8oo de ani inaintea celui catolic...! am doar o intrebare? este doar o practica comuna ambeleor biserici? sau se face o mare, mare confuzie....! astfel de practici sunt ortodoxe? eu stiu ca tre sa mergem la biserica de sarbatori, in zilele sfinte date spre cinstire sfintilor si sa ne rugam si sa ne inchinam...sau poate in acest caz..cand se tin rugaciuni pentru Sfinti...nu stiu....nu vreau sa gresesc afirmand lucruri care sunt peste puterea mea...si va cer un sfant...voi ce credeti?
|
Din descrierea dv, sunt înclinat să cred că este vorba de o contaminare cu o devoțiune catolică, numită "novena Sf Anton de Padova". Poate că ar fi bine să discutați cu preotul acest aspect, eventual să-l semnalați episcopului. În orice caz, dacă (prin absurd) eu aș vedea acatiste adresate "cuviosului sfânt ardelean Sofronie de la Cioara" la parohia mea greco-catolică, eu așa aș proceda. Mai întâi aș încerca să vorbesc cu preotul care ar face acest lucru incredibil, pe urmă l-aș informa pe cel pe care Dumnezeu l-a pus ca să îl supravegheze. În final, aș informa pe nunțiul apostolic de la București.