View Single Post
Vechi 22.01.2012, 23:42:35
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Grecia ,ziua a zecea,tesalonik

ZIUA A ZECEA

TESALONIK,HRAMUL SF.MC.DIMITRIE

Plecam de dimineata din Paralia Katerini pentru a putea sa intram in biserica pentru ca cei care au mai fost de hram ne-au spus ca de la ora inceperii slujbei arhieresti nu se mai da voie inauntru din cauza multimii ,biserica ,mare cit o caterala ajungind sa fie neincapatoare.Anul acesta,desi biserica a fost plina ,tot timpul a fost permis accesul.Am admirat in drumul nostru un frumos rasarit de soare care ne-a insotit pe tot parcursul drumului pina la Tesalonic,unde l-am admirat dinspre mare.Folosim prilejul de a ajunge mai devreme la biserica pentru a ne inchina inca o data si in ziua de hram la racla cu moastele SF.Mucenic DIMITRIE,pe care se afla capul intr-o alta racla mai mica,dar si la icoana mare a Sfintului si la icoana Maicii Domnului TRIHERUSA ,aflate de o pare si de alta a raclei cu moatele ,in fata altarului.Apoi ne inchinam si la celelalte icoane ale Sfintului Dimitrie cit si ale Maicii Domnului.,cumparam de la pangar MIR,caci Sfintul este izvoritor de mir.Aveam sa constat ca este cel mai puternic si placut miros la acest mir dintre toate mirurile cumparate de pe unde am umblat,Ierusalem ,Egypt,Grecia,caci Rusia si Ucraina nu au mir propriu,Am intilnit grupuri de romani din diverse zone ale tarii ,Timisoara,Moldova,Braila,atit in biserica cit mai ales la Turnul alb,unde erau parcate toate autocarele.Am constatat ca celelalte grupuri erau in prima lor zi ,deci obositi la hram dupa sosirea din tara,numai noi eram in ultima zi ,deci si mai odihniti pentru ca am dormit noaptea in paturi si nu in autocare!Cred ca in afara de greci cei mai multi din biserica,poate chiar jumatate eram noi ,romanii..iata ce mare evlavie avem noi fata de Sfintul Mucenic DIMITRIE.!...frumos…Fiecare ne-am cautat un loc de unde puteam asista mai bine la Sfinta Liturghie arhiereasca la care au participat un numar foarte mare de ierarhi si preoti.Cei mai multi din grupul nostru s-au orientat spre balcoanele de sus.Am reusit sa filmez doar citeva aspecte de sus ,locurile fiind ocupate chiar linga ziduri,dar am vazut si locurile din altar si cele laterale foarte bine,acolo unde s-a oficiat slujba in cea mai mare parte a timpului.
Am iesit la inceput inainte de slujba si mai spre sfirsit ,cind a fost predica pe care din pacate tot nu o intelegeam, afara unde erau puse garduri de fier ce strajuiau o alee de intrare in biserica pe unde erau primiti cu onorri militare oficialitati din Tesalonic,cit si ceva mai tirziu si presedintele tarii…mi s-a spus.Dar umblind prin curte ca sa vad si ruinele am vazut intimplator o coborire sub altar unde se afla o mare grota.Eu nu stiam nimic despre ea si este foarte regretabil ca ghida nu ne-a spus nimic desprea ea .Acolo am vazut un loc ingradit ..cred ca este puscaria cu locul marcat unde a fost celula Sfintului Dimitrie…dar nici acum nu sunt pe deplin lamurita…ma gindesc ca a fost o biserica crestina acolo…rog a fi corectata daca gresesc de cineva care stie mai bine!Atitia monahi acolo care au mai fost …dar nimeni nu ne-a vorbit pe autocar despre asa ceva,desi staretul unei manastiri bistritene a mai fost pe acolo si a fost numit si ghid de organizatoare!!!...oare de ce!?! Daca tot nu si-a facut cum trebuie misiunea!Asta pentru ca in plan era scris ghid si ea nu il avea mizind a face economie pe seama fetzelor monahale participante in acest pelerinaj.!!O scadere considerabila pe care a avut-o acest pelerinaj a fost aceasta minciuna …caci daca nu ar fi fost minciuna ma gindesc ca acel staret si-ar fi luat in serios rolul de ghid…dar din pacate noi mirenii care calcam prima data in aceste locuri am fost cei pagubiti de multe informatii…sau intretinuti cu informatii superficiale!!
Dupa slujba ni s-a comunicat o anumita ora de plecare de la Turnul alb….dar eu in loc sa ma uit mai alene pe la tarabele instalate in parc dupa terminarea slujbei..m-am grabit sa nu intirzii…apoi a trebuit sa mai astept doua ore ca sa se adune restul,asa incit m-am intrebat daca s-a schimbat ora….dar am preferat sa ma plimb pe faleza sa filmez frumosul chei cit si statuia lui ALEXANDRU CEL MARE,aflata aproape linga Turnul alb,sa admir o caleasca de plimbare pe faleza…n-am mai pus intrebari pentru ca sa nu supar pe careva..am profitat de mare cu vederea… pentru ca apa nu era prea calda in octombrie pentru imbaiat!...din pacate.In sfirsit vad ca lumea isi ia ramas bun de la 6 monahi moldoveni care si-au reluat locurile in masina lor si care plecau spre ATHOS ,apoi intr-un tirziu plecam si noi.Ajungem din nou in Bulgaria ,unde ne oprim din nou la magazinul unde se vorbea si romaneste,unde lumea si-a cumpart dulciuri ,mici cadouri pentru acasa,sucururi,dar mai ales ulei de masline la bidoane pentru salate…nu stiam ca am in grup asa de multi oameni care manica asa de multe salate!1……sanatoa lucru!.....
Profit de timpul liber ca sa urc un delusor aflat in coasta magazinului pe care se afla o biserica…unde o femeie tocmai montase alarma ca sa inchida.Vazind ca vreau sa intru a dezamorsat-o …foarte frumos coomporatamentul ei..pentru care i-am multumit la sfirsit.M-am inchinat in aceasta foarte frumoasa biserica,aparte ,am admirat frumosul iconostas cu sculpturi deosebite si am admirat foarte frumoasele picturi care se vedea ca erau foarte vechi ,dar foarte bine intretinute,asa am inteles de ce era nevoie de alarma la aceasta mica biserica aflata pe deal intr-o localitate destulde mice din Bulgaria.
Ajungem in Timisoara spre dimineata la sala Olimpia ,unde toata lumea ne luam ramas bun unii de la altii …vad doar doua taxiuri si ma grabesc sa prind unul pentru ca telefonul meu celular a intrat la apa din prima zi in Grecia…si as fi fost in mare impas la acea ora sa pierd taxiul!
Dau slava lui Dumnezeu si Sfintului mucenic EFREM CEL NOU DE LA ATICA pentru ajutorul dat pentru apleca in acest pelerinaj ,fara de care care la acea data mi-ar fi fost imposibil sa plec LA LOCURILE SFINTE DIN GRECIA.Apoi mi-am dat seama ca presimtirile mele ca nu voi mai putea sa ajug defel altadata s-au adeverit !