View Single Post
Vechi 22.01.2012, 23:51:37
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave Vezi mesajul
Domnule Zaharia va multumesc pentru bunavointa,voi mai cerceta si eu cand voi putea,voi tine cont de cele scrise.Cu privire la intrebarea dvs va pot spune ca in opinia mea motivele pentru care s-a intimplat Marea Schisma sunt departe de a fi elucidate pe deplin.Nu as putea sa va spun,din perspectiva mea,care parte a fost mai putin vinovata sau cine din cine s-a rupt.Pentru mine,ca si protestant,situatia este simpla:era o Biserica,s-a rupt,nu s-au mai unit la loc,fiecare spune ca celalalt este de vina.Stiu ca si in cadrul ortodoxismului au existat sau exista alte curente(duhoborii,stilistii,Pucioasa,Turma Sfantului Ilie,etc),nu stiu exact situatia lor.Parca mai erau si altii,nu mai stiu cine,parca si visarionistii aveau o problema,insa nu am studiat prea mult subiecul.
Imi place raspunsul dvs. , ma relaxeaza , motiv pt. care va multumesc si imi permit sa adaug cite ceva :

- daca veti tine cont (in sensul de a va aminti...) cele ce vi le-am recomandat cred ca este un lucru potrivit de bun dar daca veti mai citi abia...,,cind voi putea" , ei, sa stiti ca abia atunci veti intelege cu adevarat ... cind veti putea !
- este inca timp ca sa va schimbati parererea despre cauzele marii schisme deoarece adevarul adevarat deja de multa vreme se stie ! Mai ramine sa va schimbati dvs. parerea ! Ca un amanunt , desi marea schisma s-a produs oficial la 1054 , inca din 808 apusenii marturiseau in Crez adausul filioqve. Dar istoria este lunga intre 808 si 1054 ca sa o discutam aici . Ramine tot cum am propus : cind veti putea sa mai cititi, ca va va prinde bine ca nivel cultural .
- nu despre fractiunile desprinse din BO am intrebat eu ci despre religii. Va informez ca Oastea Domnului , Visarionistii, Fratii Ortodocsi sunt grupari zelotiste din BOR dar care de multe ori s-au contituit ca grupari de deflectare catre erezii . Adica atit de mult se zelesc incit cad in inselarea de dreapta ! si ingroasa cultele (si nu fractiunile) neoprotestante . Celelalte grupari nici macar fractiuni nu pot fi numite (cele pe care le-ati enumerat) deoarece numara citeva sute de oameni aiuriti de zapaciti posedati de aratari dracesti !

NB : sper sa nu cadeti si dvs. in plasa tonului cu care vorbesc si sa apreciati (in sensul de a lua in seama ) substanta pusa in discutie .
Tonul este o incercare voita a mea pt. separarea interlocutorilor .

Last edited by zaharia_2009; 22.01.2012 at 23:54:26.
Reply With Quote