View Single Post
  #373  
Vechi 23.01.2012, 08:17:02
Lagrace Lagrace is offline
Banned
 
Data înregistrării: 23.09.2011
Mesaje: 90
Exclamation marile tunuri din ultimii 22 de ani ... (2)

6. 2000-2004 – România, ajunsă pe mâna baronilor PSD
Pe vremea guvernării PSD, Ion Iliescu – președinte și Adrian Năstase – premier, România ajunge pe mâna baronilor locali ai PSD. Încep să se construiască marile averi de sute de milioane de dolari, bani făcuți în majoritatea cazurilor din afaceri cu statul. Marian Oprișan (Vrancea), familia Sechelariu (Ba*cău), Radu Mazăre (Constanța), Ioan Niculae (Teleorman),
Ioan Neculaie (Brașov), Frații Cristescu (Timișoara), Gheorghe Bo*sânceanu (Constanța), Dinel Stai*cu (Craiova), Corneliu Iacu*bov (Bacău) sunt doar câteva exem*ple. Acești oameni sunt aju*tați de Hrebenciuc, Coz*mân*că, Șerban Mihăilescu (Miky Șpa*gă) sau Ristea Priboi, oameni din anturajul lui Adrian Năs*tase.

7. Privatizarea Sidex Galați
Oțelul a fost una dintre cele mai rentabile afaceri din România. Sidex a fost căpușat în sistem Petrom și adus în situația de a pierde 1 milion de dolari pe zi. În aceste condiții, a fost vândut pe nimic (25 de milioane de dolari!) lui Mittal Steel Galați pe relația Năstase – Anglia. După patru ani de la privatizare, Mittal Steel Galați a devenit cea mai mare companie privată din România. Cifra de afaceri a combinatului a atins 2,1 miliarde de dolari în 2004. Afacerile Ispat Sidex au crescut în fiecare an – de la 880 de mi*lioane de dolari în 2001, la 1,28 miliarde de dolari în 2003 și la 2,1 miliarde de dolari în 2004. Am aflat și prețul real la care ar fi trebuit vândut Sidex: un miliard de dolari!!!

8. Privatizarea Petromidia - Dinu Patriciu
În 2001 s-a realizat o altă pri*vatizare răsunătoare: Comple*xul Petrochimic Midia-Năvo*dari, devenit SC Petromidia SA (simbol RRC), a fost vândut lui Dinu Patriciu, după ce tot el încercase preluarea companiei câțiva ani mai devreme. Pe vremea PSD s-a dat perla Ro*mâ*niei unui liberal, iar Guvernul Adrian Năstase a dat HG 118/2003 prin care datoriile de 600 de milioane de dolari erau reeșalonate pe o perioadă de 7 ani! Așa a devenit Dinu Patriciu multimiliardar, iar bugetul Ro*mâniei a sărăcit cu sute de mi*lioane de dolari.

9. Dan Ioan Popescu – Retehnologizarea Porților de Fier
Tot pe vremea PSD se coace prima afacere de peste un miliard de dolari: retehnologizarea Porților de Fier. Ce au făcut iugoslavii cu 100 de milioane de dolari, românii reușesc să facă cu peste un miliard de dolari, cea mai mare afacere din România până în 2004. În centrul afacerii se găsește un mare nume al PSD: Dan Ioan Popescu, fost ministru al Economiei și Comerțului, care a fost anche*tat pentru neconcordanțe în privința averii.

10. Vânzarea Petrom
Privatizarea SNP Petrom SA a fost o greșeală economică gra*vă, pentru că a fost o decizie pur politică, care a surclasat da*tele eco*nomice. Specialiștii în petrol și gaze au analizat toate aspec*tele celei mai importante pri*va*tizări a anului 2004 și au ajuns la concluzia că, fiind folo*sită în scopuri politice, statul a fost păgubit într-un singur an după privatizare cu mai mult de 4 mili*arde de euro. La data priva*tizării, SNP Petrom SA avea ca obiect de activitate, în principal, exploatarea zăcă*min*telor de petrol și gaze naturale de pe uscat și din platoul continental al Mării Negre, rafinarea și prelucrarea țițeiului, transportul și comercializarea produselor pe*tro*liere, comercializarea gaze*lor, importul și exportul de țiței, produse petroliere, utilaje, echipamente și tehnologii specifice. SNP Petrom SA, anterior priva*tizării, se definea ca unul dintre cei mai importanți producători de petrol și gaze din Europa Centrală și de Est, singurul producător de țiței din România, neavând concurent în acest do*meniu, și cel de-al doilea pro*ducător de gaze naturale, cu o producție în 2003 de 6,129 miliarde metri cubi și o cotă de 34% la furnizare. În studiul de piață realizat pentru privatizarea Pe*trom, în mai 2003, consultantul tehnic, Jacobs Consultancy, anu*nța Ministerul Industriei că a identificat rezerve de 128 mi*li*oane de tone echivalent petrol, plus 16 milioane de tone petrol în Kazahstan, din concesionare. Niciuna nu fusese exploatată. Din datele contabile înainte de privatizare consemnăm activul net de 62.373.020.622 mii de lei și profitul net de 2.282.082.505 mii de lei. Conform contractului de privatizare, OMV a plătit statului român suma de 668,815 milioane de euro pentru 33,34% din pachetul de acțiuni, iar compania Petrom a intrat pe mâinile austriecilor de la OMV la un preț subevaluat cu aproape 50% din cauza estimărilor făcute de consultanții care au ana*lizat rezervele de țiței ale Pe*trom. Banca elvețiană Credit Suisse First Boston și cea olandeză ING au evaluat rezer*vele companiei române cu un preț maxim de 22 de dolari pe baril până în 2012. În momentul semnării contractului de privatizare - la aproximativ 1 an după evaluarea inițială -, prețul țițe*iu*lui ajunsese deja la 35 de do*lari pe baril, iar prognozele indicau încă de mai demult o ascen*siune de durată a pre*țu*rilor combustibililor. La prețul de 22 de dolari pe barilul Brent, divizia de extracție și exploatare a Petrom a fost evaluată de consultanți la 1,7 miliarde de do*lari, valoare ce corespunde ac*tivului net menționat, iar în*tregul Petrom la 2,8 miliarde de dolari. Dar, în evaluarea făcută pentru Guvern, același consultant preciza că „o variație de 2 dolari în prețul petrolului Brent conduce la o schimbare de 700 de milioane de dolari în valoa*rea companiei“. Responsabili de privatizarea SNP: Adrian Năs*tase și Dan Ioan Popescu. Este afacerea din care România a pierdut cei mai mulți bani.

http://www.exploziv-news.ro/category...romaniei-.html