View Single Post
Vechi 23.01.2012, 12:01:01
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Am totusi impresia ca incep sa pricep un lucru: punem gresit eticheta de "ecumenist", deseori.
Iata: daca unul dintre noi este inclinat, ca insusire personala si in virtutea unei educatii bune (sau autoeducatie indelungata) spre comunicare calda, ingaduitoare, cu blandete, cu iertare, cu respect fata de orice alt om (care nu e neaparat un oponent, de ce sa vedem mereu oponenti in jur??? cu cine oare ne luptam in noi de vedem doar oponenti la tot paasul???) atunci... e "pedepsit" cu termenul de ecumenist. Pus la borcanul cu ecumenisti. Ca ramele.
Daca un ortodox are prieteni sau amici de alte confesiuni, gata, a patit-o: e pus la zid ca ecumenist.
Daca un ortodox joaca sah cu un ecumenist pe net sau in parc, gata: e ecumenist.
Draga Ioan, sunt doua probleme in intelegerea mesajului scris de mine. Prima este ca nu cunosti exact situatia de la inceput, vazand doar ultimul comentariu, desi discutia cu MariS o am de mai mult de un an, iar a doua este ca esti si subiectiv. Legat de prima problema, nicidecum nu am discutat asa cu MariS pana acum, dar dimpotriva, situatia e inversa, de la inceput MariS m-a surprins cu mesajele sale rautacioase la adresa celor ce nu ii impartasesc opiniile. E interesant, pentru ca pe forumul catolic nu se manifesta asa, iar eu acolo am crezut ca e catolic, nu ortodox. Si poti verifica, la inceput i-am scris mesaje impaciuitoare, binevoitoare, dar el continua tot timpul sa ii atace pe cei ce spun adevarul ortodox.
Dar problema nu e ca spuen aceste lucruri, ci ca datorita lor creaza dezbinari si ii incurajeaza pe unii eterodocsi mai agresivi (cum e de exemplu Erethorn) sa ii atace pe alti ortodocsi care nu sustin ideile lor ecumeniste. Pentru ca marea problema este ca ii doare adevarul pe toti cei ce nu sunt in adevar, cum spunea si parintele Papacioc. Asa ca ii ataca pe cei ce il sustin.

Ecumenistul tipic mai radical este cel de tipul lui Cristian Badilita, care si ataca ortodoxia. Eu doar pe forumul acesta am inceput sa spun despre ecumensim, tocmai pentru ca aici parca s-au adunat toate conceptiile religioase din tara si lume. Pe forumul catolic nu am avut astfel de probleme, cei 2-3 ecumenisti ortodocsi ce au intrat acolo erau pusi la punct cateodata chiar de catolici pentru ca aveau si idei protestante.
MariS nu are aceleasi conceptii mai radicale, dar desi nu o spune pe fata ca cei radicali el crede ca ortodoxia greseste, sfintii s-au inselat si doar invatatura ecumenista e cea adevarata, nu cea ortodoxa. In opinia mea de pe forum el e cel ce are dintre ortodocsi cele mai evidente conceptii ecumeniste. Il poti intreba daca recunoaste toata invatatura ortodoxa, pentru ca unii care au conceptii gresite se si smeresc si spun ca nu vor sa creada altceva decat ce spune Biserica si sfintii, desi nu inteleg prea bine.
Si eu am fost la inceput cu aceste idei, ba mai mult aveam ceva new-age, chiar ma rugam pentru vietile anterioare, mostenire de la ce stiam inainte. Dar asta a fost o perioada scurta, pana am aflat adevarul, si bineinteles ca am lasat conceptiile mele gresite si am luat adevarul.
Iar despre ce sunt conceptiile ecumeniste cred ca am scris vreo cateva zeci de mesaje, iar daca nu acestea se pot gasi pe tot netul, pentru ca pe toate site-urile ortodoxe e cam aceeasi invatatura, cea ecumensita nu prea exisat niciunde scrisa in ortodoxie, e preluata de la alte culte sau religii. Iar cum trebuie sa ne purtam cu eterodocsii ne spune tot parintele Cleopa, e o falsa problema adusa tot de conceptiile ecumeniste ca daca nu spui acelasi lucrur cu alt om inseamna ca il urasti. Aceasta e o conceptie titpc ecumenista, pe care o crede si MariS in invatatura sa.
Asadar, daca subiectivismul nu te impiedica poti vedea ca de fapt aceste acuze constante impotriva celor ce nu sunt ecumenisti provoaca si disensiunile.
Reply With Quote