Subiect: Poporul ales.
View Single Post
Vechi 23.01.2012, 13:31:36
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit Templier Knight:

Dumnezeu este al tuturor, iar lucrarea sa in lume se realizeaza prin oameni. Planul sau este ca intreaga umanitate, toti copiii lui, toate popoarele, sa atinga maretia spirituala si interpersonala de care sunt capabili. De aceea, a ales un popor ca mijloc catre un scop mai inalt : "Eu, Domnul, v-am chemat si v-am numit un popor al legamantului, o lumina a natiunilor. Care deschide ochii celor lipsiti de lumina si salveaza prizonierii din captivitate." Evreii au fost meniti sa-i inspire pe ceilalti si sa-i invete, prin exemplul lor, un model de convietuire si progres a relatiilor umane, aducandu-i astfel mai aproape de Dumnezeu, pentru a deveni si ei „popoare ale lui Dumnezeu” prin relatie activa cu El, li s-a dat aceasta responsabilitate. Dumnezeu n-a lucrat doar prin evrei, a lucrat si lucreaza in continuare prin oameni.

Titlul lui Avraamm, unul care le-a ramas si urmasilor lui este Ivrei. Radacina acestui cuvant este 'Ever' care inseamna 'parte'. Se spune ca Avraam a stat de o parte de conceptele politeiste si idolatria in care era cazuta lumea, iar toti ceilalti de cealalta parte. Astfel, Avraam a ramas in istorie pentru credinta lui intr-un singur Dumnezeu si pentru a fi raspandit acest mesaj lumii intregi. Dumnezeu a cautat de la inceput o familie care sa poata sa formeze o natiune care sa indeplineasca vointa lui, sa practice moralitatea si sa invete si restul lumii sa faca la fel. Primii oameni au esuat in aceasta incercare, la fel au esuat si copiii lor, indepartandu-se de Dumnezeu , inclusiv urmasii lui Noe, care desi n-au fost pacatosi ca generatiile anterioare, nu au fost in stare sa se ridice la nivelul moralitatii lui Dumnezeu, insa dezideratul s-a indeplinit prin cuplul Avraam-Sara.

Last edited by ioanna; 23.01.2012 at 14:00:04.
Reply With Quote