continuare
Probabil Securitatea era de gardă și atunci reprezentantul Departamentului Cultelor a intrat în vorbă și a spus: „Vă explic eu, pentru că nu-l puteți băga pe Prea Fericitul în așa ceva. Vă explic eu… Părintele Calciu este un neofascist, i-a învățat pe elevii lui doctrine neofasciste, i-a îndemnat la rebeliune, pentru că în Biserica noastră, știți, este o ordine și o ascultare. Părintele Calciu a rupt toate aceste îndatoriri ortodoxe, a fost împotriva ierarhiei, a vorbit împotriva Bisericii, a răspândit învățături neonaziste!”. Cei care ați citit cuvintele mele, știți cât de neonaziste au fost… Dar asta i-a plăcut foarte mult lui Lukas, care n-a mai întrebat nimic. Și s-a întors în țară și a spus celor din Elveția: „Părintele Calciu este într-adevăr un răzvrătit. El a stricat relația dintre guvern și Biserică, sau a vrut s-o strice, nu a ascultat de episcopii săi, de legile țării, a călcat totul în picioare, așa că dacă stă la închisoare, stă pe drept!”.
Mai târziu, după eliberare, am ajuns în Elveția. Și am vorbit acolo, la Zurich, iar între întrebările ce s-au primit era un bilet în care se spunea: „Noi, când a fost Lukas în România, i-am spus să întrebe pe ierarhi de dumneavoastră și iată care a fost răspunsul lui…”. Le-am răspuns: „Domnilor, eu nu am știut de lucrul acesta, dar dacă dumneavoastră vreți să citiți cărțile mele, veți vedea că nu este adevărat. N-am făcut nici un fel de propagandă nazistă pentru că nu mă interesa, n-am făcut nici un fel de răscoală împotriva ierarhiei, pentru că nu acesta era scopul meu. Am cerut ca Biserica să fie respectată, am cerut ca Biserica să nu mai fie subordonată puterii laice, am cerut ca Biserica să aibă dreptul la cuvânt!”. Și s-a sculat în picioare un cetățean și mi-a zis: „Părinte, eu sunt în legătură cu domnul Lukas. Vreți să vă întâlniți public cu el, ca să discutați problema aceasta?” Și am răspuns că sigur că da, chiar mi-ar face o mare bucurie să mă întâlnesc cu el. Și Lukas nu a venit! A refuzat să vină, pentru că știa că este vinovat. Ziceau că a fost anunțat prea târziu, că ei au fixat întâlnirea fără să-l consulte pe Lukas… Realitatea era că el știa foarte bine ce făcuse și că era un eretic. Nu-l interesa nimic, nu-l interesa nici măcar Hristos! Când mergeai într-o adunare de asta ecumenică nu aveai voie să pronunți numele lui Iisus Hristos. Nu aveai voie să aduci știrea, de pildă, că există creștini persecutați, în special ortodocși. Dacă cineva a luptat pentru mine, acestea au fost niște organizații catolice sau protestante care nu erau ecumeniste! De aceea tot ce spun acești oameni este o minciună. Ei sunt fiii diavolului și de la început au fost mincinoși și ucigași și fac faptele tatălui lor. A sluji lui Hristos înseamnă suferință. Ei erau în petreceri și plimbări. Vreau să spun că ereticii înșiși, când îi iei direct, cu fapte concrete, se rușinează sau se sperie. La noi, dacă te atingi de un eretic sau de un corupt, e prăpăd! Toată lumea sare să-l apere”.
(in: Parintele Gheorghe Calciu, Cuvinte vii. “A sluji lui Hristos inseamna suferinta”, Editura Bonifaciu, 2009)