Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
Aproape întotdeauna cei care se plâng de alții ar trebui să se plângă de ei înșiși, căci fiecare e artistul vieții sale și viața pleacă dinlăuntrul nostru, adică din sentimentele, din voința și din cunoștiința noastră.
|
Sunt de acord cu tine, frate! Nu te poți plânge de crucea ta că e grea, și să dai vina pe alții că ți-o îngreunează pe nedrept. Ia-ți crucea, și poart-o cu nădejde, responsabilitate, și mai ales cu smerenie. Dacă știi că Domnul îți dă ceea ce trebuie, și când trebuie, spre îndreptarea ta, înseamnă că toate scârbele și nedreptățile trebuie să le înduri cu bucurie, de vreme ce Dumnezeu vrea să fii viu, și să te lepezi de patimile ce-ți încleștează sufletul. Dumnezeu e Drept, și nu-ți dă mai mult decât poți duce, și nici ceva pe nedrept. Este foarte greu de înțeles lucrul ăsta de către cei mai mulți dintre noi, și, pare că, și mai greu de înfăptuit voia Lui.
Iată un cuvânt, cred eu foarte folositor, cules de Sfântul Ioan Iacob Hozevitul de la Sfinții Părinți:
<<Zis-a un bătrân:“Obișnuiește-ți inima ta câte puțin să zică pentru fiecare din frați așa: “Acesta mă întrece după Dumnezeu!” Iar pentru altul să zici: “Acesta este mai osârduitor decât mine!” Și așa vei dobândi smerita cugetare, socotindu-te pe tine dedesubtul tuturora. Atunci să știi că locuiește întru tine Duhul lui Dumnezeu.
Iar de vei defăima pe cineva, atunci se depărtează darul lui Dumnezeu de la tine și te aruncă întru întunecimi trupești. Atunci ți se împietrește inima și nici o umilință nu se află întru tine”.>>